Тръмп похвали Сикрет сървис за реакцията при атентата: "Сега трябваше да съм мъртъв" Снимка: © Getty Images

"Сега нямаше да съм тук. Би трябвало да съм мъртъв. Би трябвало да съм мъртъв" - с тези думи Доналд Тръмп описва "сюрреалистичната" ситуация около оцеляването му при стрелбата в Пенсилвания.

В интервю за New York Post от борда на частния му самолет Тръмп изразява благодарността си за реакцията на агентите от Сикрет сървис, както и шока от разминаването на сантиметри със смъртоносен куршум.

Изстрелът е щял да ликвидира Тръмп, ако той не е обърнал главата си леко надясно, за да погледне таблица с данни за нелегалната имиграция. В този момент куршумът откъсва малко парче от ухото му, а бившият президент на САЩ заляга.

Доналд Тръмп твърди, че е искал да остане на трибуната и да продължи да говори, но охранителите му не са позволили.

Той разказва как те са се хвърлили върху него веднага след избухването на стрелбата с такава сила, че е наранил дясната си ръка.

При падането дори обувките му са се изхлузили, заради което и той е настоявал да си ги сложи, преди да бъде евакуиран от мястото на покушението.

Моменталното ликвидиране на стрелеца е това, заради което Доналд Тръмп изразява най-голямото си възхищение от реакцията на охранителите.

"Свалиха го с един изстрел точно между очите. Свършиха фантастична работа. За всички нас това е сюрреалистично", казва още той.

Много от анализите след инцидента бяха критични към действията на охранителите от спецслужбата. Според Сикрет сървис обаче местната полиция е трябвало да обезпечи сигурността на покрива, на който се беше позиционирал стрелеца Томас Матю Крукс.

Агентите по охраната са били ангажирани само с осигуряването на терена, на който се провежда митингът. Полицаите от Пенсилвания са ангажирани допълнително с наблюдението на района около предизборната среща.

Лекарят в местната болница, където Тръмп е отведен за спешна помощ, е разказал, че никога не е виждал човек да оцелее, след като е ранен с AR-15.

"С късмет или с Божия помощ - много хора казват, че е благодарение на Бог - все още съм жив", казва Тръмп.

На въпроса дали смята да посети погребението на неговия симпатизант, убит по време на престрелката, той отговаря "Да", след което казва на сътрудниците му да намерят връзка с всички пострадали при нападението.

Доналд Тръмп разказва още, че е благодарен на Джо Байдън за обаждането след атентата и казва, че съперникът му на изборите се е държал "много мило" по време на разговора.

Според New York Post - Тръмп е дал да се разбере, че кампанията би могла да бъде много по-цивилизована занапред, но без да обяснява по-подробно как ще се промени поведението му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024