Тръмп разпръсна мирен протест и разгневи депутати и религиозни лидери с Библия в ръка Снимка: © Getty Images

Доналд Тръмп попадна под светлината на прожекторите по време на Шести ден протести в САЩ: Тръмп изведен в подземие, арестуваха дъщерята на кмета на Ню Йорк срещу полицията заради смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, но не по добър повод. Президентът на САЩ каза, че мобилизира целия наличен граждански и военен ресурс в страната, за да спре безредиците, а малко след това полицията разпръсна мирните протестиращи пред Белия дом с гумени куршуми и сълзотворен газ.

Причината – районът да бъде разчистен, за да може Тръмп спокойно да прекоси улицата и да стигне до църквата „Сейнт Джон“. Там той хвана в ръка Библията и изрече думите: „Ние сме най-великата страна в света“. Поведението му вбеси депутати и религиозни лидери.

Мариан Бъд – епископът на Вашингтонската епархия, каза в интервю за NBC, че ходът на президента, който е вдигнал Библията пред църквата, е „разрастване на неговата военна и авторитарна позиция“. Според нея действията на Тръмп са „обида към духовните ценности и символи на нашите традиции и на нашето свещено пространство“.

„Той не дойде в църквата да се моли, не дойде да изкаже съболезнования към онези, които са в траур. Не пристигна, за да поеме отговорност в заздравяването на нашата нация – всички тези неща, които очакваме от най-големия лидер на държавата“, каза Бъд.

Президентът, по нейни думи, не е информирал епархията за своето посещение. Тя твърди, че Тръмп никога не е ходил да се моли в църквата, а единственият път, в който е бил там, е денят на неговото встъпване в длъжност.

Свещеникът Джеймс Мартин също бе неприятно изненадан от действията на президента. „Това е възмутително. Библията не е ничия собственост, а църквата не е място за снимки. Религията не е политически инструмент“.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Защо хората в САЩ протестират: проблемът, описан в цифри


Джак Молин, който е президент на организацията Interfaith Alliance, съобщи пред NBC, че да види как Тръмп държи Библията пред църквата „Сейнт Джон“ в отговор на призивите срещу расовата дискриминация, и то веднага след като е използвал военни да разчистят пътя през мирните протестиращи, „е една от най-грубите злоупотреби с религията, които съм виждал“.

„Това само подчертава пълната липса на състрадание от страна на президента към чернокожите американци и опасните последствия от расизма“, добави той.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и лидерът на малцинството в Сената Чък Шумер се обединиха под общата теза, че Тръмп „разделя“ страната, когато американците имат най-крещяща нужда от обединение след смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис.

„Да използваш сълзотворен газ срещу мирни протестиращи, без провокации, само за да може президентът да позира за снимки пред църквата, развенчава всяка една ценност, на която вярата ни учи. Обръщаме се към президента, към правоприлагащите и към всички, на които им е наложена отговорност, да уважават честта и правата на всички американци“, казаха Пелоси и Шумер.

Сенатор Рон Уайдън описа речта на Тръмп, с която президентът призова за мобилизация на военните сили, като „фашистка“ и каза, че това е било декларация за „война“. „Страхувам се за нашата страна и няма да спра да защитавам Америка от нападенията на Тръмп.

„Мобилизирам целия наличен федерален ресурс - граждански и военен, за да се спрат бунтовете и грабежите, разрухата и палежите, и да се опазят правата на спазващите законите граждани“, каза по-рано Тръмп.

„Препоръчах на всички губернатори да използват националната гвардия, за да поемем контрол над улиците. Ако щат или град откаже да предприеме необходимите действия за опазването на живота и имуществото на гражданите си, ще разположа американски военни и бързо ще реша проблемите", каза президентът.

Това се случва в ден, в който двама души бяха убити в предградие на Чикаго, а общо шестима полицаи бяха простреляни – двама в Лас Вегас и четирима в Сейнт Луис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022