Защо хората в САЩ протестират: проблемът, описан в цифри Снимка: © getty images
  • Според проучване на Mapping Police Violence 99% от полицейските убийства от 2014 до 2019 година не са довели до дела срещу офицерите
  • Най-потърпевши са афроамериканците: полицаите са убили близо два пъти по-голям процент от тях спрямо латиноамериканците и близо три пъти го-голям спрямо белокожите
  • Съмнителна е връзката между полицейските убийства и сериозността на провиненията

Вече цяла седмица САЩ е гняв и хаос - протести в десетки градове излязоха извън контрол, доведоха до сблъсъци с полицията, жертви и разрушени сгради. Макар смъртта на чернокожия Джордж Флойд по време на арест в Минеаполис да изкара хората по улиците, проблемът всъщност е много по-дълбок и съпътства американските граждани от години.

Проучване на неправителствена организация Mapping Police Violence показва, че 99% от полицейските убийства от 2014 до 2019 година не са довели до дела срещу офицерите и още по-малко – до присъда.

Наличната информация посочва, че макар броят на убийствата да варира през периода, с най-малко през 2014 (1050) и най-много през 2018 (1143), големи разлики при този показател през годините няма. VOX даде сравнение с броя починали от масови стрелби през 2018 (373) и починалите от Covid-19 в страната на 30 тази година - 1 010.

Резултатите от анализа сочат, че дори въвеждането на камери на униформите на полицаите и изискванията те да прибягват до техники за успокояване на нарушителя, преди да заложат на насилие, почти нищо не се е променило.

Да, в резултатите се включват хора от всички раси, но когато погледнем данните за убийствата на милион души, афроамериканците са най-потърпевши. Полицаите са убили близо два пъти по-голям процент от тях спрямо латиноамериканците и почти три пъти колкото белите. При тях е и 1.4 пъти по-вероятно да се стигне до трагична развръзка, когато преследваният не носи оръжие, спрямо при белите и 1.2 пъти по-вероятно спрямо латиносите.

Все пак има лек спад в броя на убитите чернокожи и белокожи, но за сметка на това се наблюдава скок в броя на починалите след полицейска интервенция представители на местното население и на американците с азиатски произход. От всички етноси общо, има шанс един на хиляда американеца да бъде убит от силите на реда – повече, отколкото при катастрофи с мотоциклет.

В девет града, сред които Рено, Оклахома Сити и Скотсдейл, вероятността служител на реда да сложи край на живота на афроамериканец е по-голяма от тази някой в САЩ да бъде убит, независимо дали от полицай, или не.

Съмнителна е и връзката между полицейските убийства и сериозността на провиненията. В някои от градовете, където се наблюдава по-висок процент престъпления, включващи насилие, броят на убийствата от полицаи е по-малък в сравнение с такива с по-нисък процент.

Това е голямата причина за протестите. Смъртта на Джордж Флойд не беше изключение, а пореден трагично завършил арест на афроамериканец, който не е оказал съпротивление при контакта си с полицията.

Съществуват въведени мерки, които дават резултат. Забраната за душене намалява убийствата с 22%, макар да Дерек Шовин да не се съобрази с нея при залавянето на Флойд. Полицаите имат право да прибягват до него само при агресивна съпротива или атака от страна на нарушителя.

Съдейки по данните от изследването на Mapping Pollice Violence обаче, това не е достатъчно. Най-големият проблем остава липсата на наказуемост на полицаите. Срещу Шовин е имало 18 оплаквания и въпреки това му е било позволено да продължава да изпълнява длъжността си и в крайна сметка това доведе до отнемане на живота на Джордж Флойд. Само 1% от полицаите са осъдени след убийство по време на служба.

Предвид обществения натиск, Шовин вече е арестуван, обвинен и най-вероятно ще бъде осъден за убийство трета степен, което предполага настъпване на смъртта, след като първоначалното намерение на причинителя е било да навреди на жертвата. Обвинен е и за съзнателно поемане на ненужен риск, който може да доведе до смърт или тежка телесна повреда на друг човек. Срещу другите офицери, участвали в случая, към момента няма обвинения.

Но това ще бъде едва вторият случай от десетилетия, в който полицай в Минесота ще бъде подведен под отговорност. Другият е Мохамед Нор - афроамериканец, отговорен за смъртта на Джустин Русчик през 2017 година. Междувременно от 2000 до 2018 година повече от 60% от починалите, в резултат на полицейско убийство в Минеаполис, са чернокожи.

Комбинацията от все още съществуващия расизъм в САЩ и свободата, дадена на органите на реда, доведе до ескалацията на напрежението и вече продължаващите вече цяла седмица протести.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024