Трайчо Трайков: Не е нормално да се изнася ток по дългосрочни договори, а българският пазар да се снабдява "от днес за днес" Снимка: © Getty Images

Причините за драстичното поскъпване на електроенергията на свободния пазар в България са свързани както с външните промени, така и с "дефицитите на българската регулация, които помогнаха цените да експлодират".

Това каза Трайчо Трайков, бивш министър на енергетиката (2009-2012), пред bTV.

"Вероятно има какво да се открие (при разследванията на МВР и ДАНС в енергийния регулатор и борсата), но част от това не е работа на криминалисти, а на експерти. Има заложени проблеми, които не са престъпления. Не е нормално да се изнася по дългосрочни договори, а българският пазар да се снабдява по договори "Ден напред", или по народному - от днес за днес", каза Трайков.

Той посочи, че търговците, снабдяващи български клиенти на свободния пазар, са се отказали от ролята си.

"Договорите им са в масовия случай "борсовата цена + надбавка". Затова за тях не е никакъв проблем да купят на каквато и да е цена на пазара и да го прехвърлят на клиента. Дали има престъпления - според мен има. На всяка борса в света има опити за манипулация, единствената разлика е доколко надзорните органи са в състояние да ги пресичат, разследва и наказват. Тук се чува за фирми-еднодневки, купени големи количества, които после се препродават "на черно" и т.н.", каза Трайков.

Той коментира, че не е привърженик на компенсирането на повишените цени чрез държавна намеса, защото "обикновено се влиза в спирала, която свършва зле".

"Ако някой трябва да бъде компенсиран, това са домакинствата. Но в българския случай няма нужда - заради забавената либерализация на пазара българските домакинства са на регулирани цени. В момента цените за електроенергия, която потребяваме вкъщи, не са се повишили".

В същото време той допусна, че електроснабдителните дружества имат достатъчно основания да поискат от КЕВР увеличение на цената на тока за битовите потребители заради поскъпването на метал, строителни материали, горива и др.

"Държавата вече може да прецени и да компенсира потреблението на домакинствата", каза той.

Трайков прогнозира, че извънредните цени на електроенергията няма да се задържат дълго време, защото част от причините за тях са свързани с натрупването на сезонни фактори.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024