Снимка: © Getty Images

Причините за драстичното поскъпване на електроенергията на свободния пазар в България са свързани както с външните промени, така и с "дефицитите на българската регулация, които помогнаха цените да експлодират". 

Това каза Трайчо Трайков, бивш министър на енергетиката (2009-2012), пред bTV. 

"Вероятно има какво да се открие (при разследванията на МВР и ДАНС в енергийния регулатор и борсата), но част от това не е работа на криминалисти, а на експерти. Има заложени проблеми, които не са престъпления. Не е нормално да се изнася по дългосрочни договори, а българският пазар да се снабдява по договори "Ден напред", или по народному - от днес за днес", каза Трайков. 

Той посочи, че търговците, снабдяващи български клиенти на свободния пазар, са се отказали от ролята си. 

"Договорите им са в масовия случай "борсовата цена + надбавка". Затова за тях не е никакъв проблем да купят на каквато и да е цена на пазара и да го прехвърлят на клиента. Дали има престъпления - според мен има. На всяка борса в света има опити за манипулация, единствената разлика е доколко надзорните органи са в състояние да ги пресичат, разследва и наказват. Тук се чува за фирми-еднодневки, купени големи количества, които после се препродават "на черно" и т.н.", каза Трайков. 

Той коментира, че не е привърженик на компенсирането на повишените цени чрез държавна намеса, защото "обикновено се влиза в спирала, която свършва зле".

"Ако някой трябва да бъде компенсиран, това са домакинствата. Но в българския случай няма нужда - заради забавената либерализация на пазара българските домакинства са на регулирани цени. В момента цените за електроенергия, която потребяваме вкъщи, не са се повишили".

В същото време той допусна, че електроснабдителните дружества имат достатъчно основания да поискат от КЕВР увеличение на цената на тока за битовите потребители заради поскъпването на метал, строителни материали, горива и др. 

"Държавата вече може да прецени и да компенсира потреблението на домакинствата", каза той. 

Трайков прогнозира, че извънредните цени на електроенергията няма да се задържат дълго време, защото част от причините за тях са свързани с натрупването на сезонни фактори. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"