Снимка: © БНТ

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков осъди Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за 99 639 лв. Той спечели иск пред съда за нанесени морални и материални щети срещу него от страна на антикорупционния орган.

Кметът на район "Средец" в София от "Демократична България" беше обвинен в конфликт на интереси заради това, че като министър е отдал концесия на "Каолин" - предприятие, в което е притежавал акции.

За решението на Административния съд-София град информира пръв вестник "Сега", а Трайков обяви новината пред БНР. От мотивите на съда е видно, че с действията на предщественика на КПКОНПИ - Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси /КПУКИ/, оглавявана тогава от прочутия с тефтерчето си Филип Златанов, са преследвани цели, различни от целите на закона.

Бившият министър от кабинета "Борисов 1", сподели, че претърпените щети - морални, репутационни и материални, не могат да бъдат възстановени, каквото и решение да е взел съдът.

"Ролята на подобни дела е да послужат като предупреждение против такива произволни решения на държавните органи в бъдеще. Реших, че единствената нормална реакция на човек, който е в тази ситуация, е да си търси правата по законен начин", обяви Трайков в интервю за БНР.

Той каза, че е завел делото през 2019 г., защото "тормозът" над него е продължил. Искът е заведен, когато Сотир Цацаров още не е бил председател на Антикорупционната комисия.

"Той сега може да покаже дали го е грижа за разхитените пари на данъкоплатците - като се откаже от обжалване. Защото обжалването ще бъде загубено, но означава още хонорари и т.н.", сподели Трайков. "За мен това е умишлено нанасяне на вреда на държавния бюджет - да знаеш че не си прав, но да го правиш (б.а. - да обжалваш)".

"За мен най-важното е, че съдът прие, че целите, преследвани с онова производство на комисията за конфликт на интереси, са различни от целите, предвидени в закона", обобщи бившият министър пред "Дневник".


Прочетете още:

Оправдаха Прокопиев, Дянков, Трайков и другите обвинени по делото за EVN


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед