Снимка: © БНТ

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков осъди Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за 99 639 лв. Той спечели иск пред съда за нанесени морални и материални щети срещу него от страна на антикорупционния орган.

Кметът на район "Средец" в София от "Демократична България" беше обвинен в конфликт на интереси заради това, че като министър е отдал концесия на "Каолин" - предприятие, в което е притежавал акции.

За решението на Административния съд-София град информира пръв вестник "Сега", а Трайков обяви новината пред БНР. От мотивите на съда е видно, че с действията на предщественика на КПКОНПИ - Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси /КПУКИ/, оглавявана тогава от прочутия с тефтерчето си Филип Златанов, са преследвани цели, различни от целите на закона.

Бившият министър от кабинета "Борисов 1", сподели, че претърпените щети - морални, репутационни и материални, не могат да бъдат възстановени, каквото и решение да е взел съдът.

"Ролята на подобни дела е да послужат като предупреждение против такива произволни решения на държавните органи в бъдеще. Реших, че единствената нормална реакция на човек, който е в тази ситуация, е да си търси правата по законен начин", обяви Трайков в интервю за БНР.

Той каза, че е завел делото през 2019 г., защото "тормозът" над него е продължил. Искът е заведен, когато Сотир Цацаров още не е бил председател на Антикорупционната комисия.

"Той сега може да покаже дали го е грижа за разхитените пари на данъкоплатците - като се откаже от обжалване. Защото обжалването ще бъде загубено, но означава още хонорари и т.н.", сподели Трайков. "За мен това е умишлено нанасяне на вреда на държавния бюджет - да знаеш че не си прав, но да го правиш (б.а. - да обжалваш)".

"За мен най-важното е, че съдът прие, че целите, преследвани с онова производство на комисията за конфликт на интереси, са различни от целите, предвидени в закона", обобщи бившият министър пред "Дневник".


Прочетете още:

Оправдаха Прокопиев, Дянков, Трайков и другите обвинени по делото за EVN


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката