Трайчо Трайков осъди КПКОНПИ за почти 100 хил. лв. Снимка: © БНТ

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков осъди Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за 99 639 лв. Той спечели иск пред съда за нанесени морални и материални щети срещу него от страна на антикорупционния орган.

Кметът на район "Средец" в София от "Демократична България" беше обвинен в конфликт на интереси заради това, че като министър е отдал концесия на "Каолин" - предприятие, в което е притежавал акции.

За решението на Административния съд-София град информира пръв вестник "Сега", а Трайков обяви новината пред БНР. От мотивите на съда е видно, че с действията на предщественика на КПКОНПИ - Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси /КПУКИ/, оглавявана тогава от прочутия с тефтерчето си Филип Златанов, са преследвани цели, различни от целите на закона.

Бившият министър от кабинета "Борисов 1", сподели, че претърпените щети - морални, репутационни и материални, не могат да бъдат възстановени, каквото и решение да е взел съдът.

"Ролята на подобни дела е да послужат като предупреждение против такива произволни решения на държавните органи в бъдеще. Реших, че единствената нормална реакция на човек, който е в тази ситуация, е да си търси правата по законен начин", обяви Трайков в интервю за БНР.

Той каза, че е завел делото през 2019 г., защото "тормозът" над него е продължил. Искът е заведен, когато Сотир Цацаров още не е бил председател на Антикорупционната комисия.

"Той сега може да покаже дали го е грижа за разхитените пари на данъкоплатците - като се откаже от обжалване. Защото обжалването ще бъде загубено, но означава още хонорари и т.н.", сподели Трайков. "За мен това е умишлено нанасяне на вреда на държавния бюджет - да знаеш че не си прав, но да го правиш (б.а. - да обжалваш)".

"За мен най-важното е, че съдът прие, че целите, преследвани с онова производство на комисията за конфликт на интереси, са различни от целите, предвидени в закона", обобщи бившият министър пред "Дневник".


Прочетете още:

Оправдаха Прокопиев, Дянков, Трайков и другите обвинени по делото за EVN


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024