Снимка: © Facebook.com/Traicho Traikov

Кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков („Демократична България“) призова „Спаси София“ да не си приписват победата от премахването на заведението пред Народния театър „Иван Вазов“.

Масите и столовете от площада бяха вдигнати на 20 декември - четири дни след като гражданската инициатива обявиха, че са подали сигнали до Столична община за редица нарушения в обекта, вкл. за неплащане на наем от собствениците и разполагане на двойно по-голяма от предвидената площ.

Заповедта за премахване обаче е била връчена на собствениците от Трайков още на 13 декември.

В публикацията на „Спаси София“, в която се обявява „победа за законността и реда“, не се споменава за това, че вече е в ход процедура по премахване на кафенето. Намесата на районния кмет на "Средец" в случая е заради бездействието на главната общинска администрация, която е сключила договора с управителите на заведението. 

„Когато сте научили от мен, че даден проблем вече е почти решен, няма смисъл да се снимате в гневна поза пред него и след три дни да обявявате победа - както постъпиха от Спаси София, след като разбраха, че има заповед за премахване на заведението пред Народния театър“, коментира Трайков.

От своя страна, общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев се оправда, че гражданската инициатива не си приписали победата. „Всичко е добре, щом свършва добре. Тъй като г-н Трайков държи на коректността, може да спомене, че в нито една публикация на „Спаси София“ не сме си присвоявали ничия заслуга. Включително днес обявихме победа на "закоността и реда", а не на "Спаси София", както се прави внушение тук. Но предполагам, че семантичните подробности не са от значение“, написа той в коментар под публикацията на Трайков.

По-късно "Спаси София" публикува и още една позиция на Бонев, в която той заявява, че лично е подал сигнал за незаконното заведение до Йорданка Фандъкова още преди 2 години и прехвърля част от вината за забавеното отстраняване на кафенето и върху Район "Средец", към който има инспекторат. 

"... Любезно съветвам кмета на район Средец, г-н Трайков, да не търси врагове в гражданска организация, а да поработи за подобряване на процесите в районното му кметство и район, които се управляват от кметове на Демократична България от 2015 г. Най-малкото защото и останалите две кафенета в Градската градина също са незаконни и трябва да бъдат премахнати", пише Бонев в репликата си към Трайчо Трайков.

Част от реакциите в социалните мрежи бяха критично настроени срещу съветника от "Спаси София" заради това, че организацията си е направила PR на фона на действията на районната администрация. 

"Коректно е да си коригирате постовете на страницата и добавите липсващите детайли... Нямате полза от чужд кредит, а ако сте искали само да информирате гражданите, работната етика изисква да пишете и кой е допринесъл за постигането на резултата", пише една от коментиращите. 

Договорът за заведението е бил подписан на 30 ноември 2012 г., като собствениците от „БУЛ АУТО РЕНТ“ ЕООД са дали несъществуващ адрес, вписан в Търговския регистър. Това усложнило връчването на заповедта за премахване, разказа Трайков във Facebook. „Но се справихме. Само се чудя как в Столична община са очаквали да получават пари от хора, които са почнали да лъжат, дето се вика, още от съблекалнята”.

Констативния акт към Направление Архитектура и Градоустройство (НАГ) бил изпратен от администрацията на район „Средец“ още в началото на април, а заповедта за премахване на заведението дошла чак през октомври 2021 г. Чакат се заповеди за още няколко обекта, за които Трайков е изпратил документи през лятото.

Преди това от район „Средец“ съставили на заведението пред Народния театър 10 акта за установяване на административно нарушение и отправили няколко нотариални покани за изплащане на дължими суми, макар да не са страна по договора. По тази причина цялата документация е била изпратена до Дирекция „Общински приходи“, отдел „Ревизии и събиране на вземания“ към СО.

След всички административни трудности най-накрая се стигна до премахване на шатрите, масите, столовете и чадърите на кафенето на 20 декември. Остана обаче барът, което означава, че основна част от заповедта още не е изпълнена.

„Срокът за доброволно изпълнение е един месец, след като на 13 декември им връчихме заповедта, издадена от главния архитект на Столична Община (а до 27 декември може да се обжалва)“, разясни Трайков. Ако дотогава не се е случило, ще се пристъпи към принудително премахване. Районните администрации не получават бюджет за такава дейност, цялото перо е в НАГ и Софинвест.

„За последните две години в район „Средец“ премахнахме няколко десетки незаконни преместваеми обекти – без изключение брадясали казуси, нови нямаме“, добавя Трайчо Трайков.

От своя страна, Борис Бонев заявява, че ще настова не само за премахване на заведението, а и за плащането на "дължимите 900 000 лв. тротоарно право към общината".

От "Спаси София" казват още, че "районът е бил само посредник на заповедта", която е на главния архитект и НАГ. 

"Самото премахване пък е доброволно от страна на собственика, странно как само няколко дни след поредните ни сигнали. Но нейсе, съвсем скоро ще се разбере по документи дали районът също е бездействал (както от Столичен инспекторат очевидно са го направили)... Район Средец има цял отдел който да се занимава с това Отдел „Регистрация и контрол на търговската и стопанска дейност” („РКТСД“) - директно подчинен на кмета Трайков", се казва в техния Facebook-профил на един от въпросите на граждани по случая. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.