Снимка: © Facebook.com/Трайчо Трайков

Кметът на столичния район Средец – Трайчо Трайков – е трябвало да чака около година и половина, докато две отделни фирми изпълнители снижат два срещуположни бордюра на ул. „Фритьоф Нансен“.

Целта била те да се премахнат и да слязат на нивото на пешеходната пътека, за да бъдат достъпни за хора с увреждания, за майки с колички и за малки деца.

„Това е бордюрът, който няма да се налага да разбивам с чук, както се бях заканил, защото най-после е снижен и от двете страни на пешеходната пътека на ул. „Фритьоф Нансен“. Откакто децата ми бяха в бебешка количка, се чудя защо е толкова невъзможно това да се направи“, разказа Трайков за сагата с двата тротоара в профила си във Facebook.

Когато станал кмет на район Средец през ноември 2019 г., той веднага получил обаждане от кмета на Лозенец Константин Павлов, който се оплакал, че на пешеходната пътека пред кабинета му, на едно от местата с най-оживен пешеходен трафик, бордюрите са твърде високи. Районната администрация на Лозенец се намира в Средец.

„Захващам се веднага. Изпращаме писмо до съответната дирекция в Столична община - така и така, моля да възложите на фирмата с рамковия договор да снижи бордюрите. В началото на 2020 г получавам отговор - от зам.-кмет на СО, подписано от двама експерти преди него - моля вижте приложения отговор. Приложеният отговор се оказва друго писмо от друг зам.-кмет на СО, с още двама експерти преди него, и гласи: „Тъй като бордюрите са изградени в рамките на ремонт, финансиран по европейска програма, нямаме право да ги пипаме за срок от пет години, иначе трябва да връщаме парите“, разказа Трайчо Трайков.

Оказало се, че абсурдната ситуация съвсем не е шега. Трайков установил, че въпросният срок изтичал в началото на 2021 г. и изчакал „търпеливо“, след което написал ново писмо до дирекцията в Столична община, за да може казусът да се разреши.

„Разговарях със зам.-кмета по строителството Ангел Джоргов, който взе нещата присърце и преди няколко седмици бордюрът откъм НДК, а вчера (б.а. – в неделя) и този откъм администрацията на Лозенец бяха снижени“, написа Трайков.

Интересното е, че Столична община е подписала договори с две различни фирми за ремонта на двата тротоара, защото единият се намира в район Средец, а другият – в Триадица.

„Сега ни остават още само 270 бордюра за снижаване в района“, пише Трайчо Трайков.

Граждани в социалната мрежа се възмущават защо фирмата изпълнител не е ремонтирала директно със снижени бордюри още преди пет години, за да могат спокойно да преминават инвалидни колички и майки с деца.

„Това с извиненията заради еврофинансирането е най-безумната глупост, която съм чувал“, пише един от потребителите във Facebook. „Предлагам всеки кмет да бъде задължен да разходи бебе в количка из поверения му район. Така лесно ще установи качеството на тротоарите“, добавя друг.

„Какви космоси, суперкомпютри, влакове-стрели и не знам си какви други възвишени цели и идеали са поставени на дневен ред, при положение че едни бордюри и тротоари са такава мъка“, пише друг гражданин.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор