Трайков: Пред ПСA има камера с висока резолюция, а ако драскаш по Народния театър, никой няма да се заинтересува

„Паметникът на съветската армия разполага с камера с висока разделителна способност и всичко се следи. Ако някой напише „Спасете Украйна“, го арестуват на 30-ата секунда, а ако отидете и надраскате със спрей Народния театър, има да чакате някой да се заинтересува“.

Това заяви районният кмет на Средец - Трайчо Трайков, няколко дни след като СДВР задържа трима десетокласници заради надпис „Save Ukraine“ върху монумента. В интервю за Нова ТВ Трайков критикува реакцията на полицаите, чиито действия вече се проверяват от МВР.

Кметът на Средец потвърди, че е в ход процедурата по преместване на фигурите от Паметника на съветската армия, защото „в решението на БКП ясно е записано, че идеята му е да оказва идеологическо и политическо въздействие върху хората“. „България е била окупирана от тази армия и техните марионетки са им построили паметник – историята е ясна“.

„Затова този паметник е построен по един изключително доминиращ начин – 10 години след края на войната, за да ознаменува смачкването на Горянското движение“, каза Трайков. Горянството е въоръжена съпротива срещу установения в годините след Деветосептемврийския преврат комунистически режим в България, съществувала у нас от 1945 до 1958 г.

„Фактът, че преместването не се е случило в тези 15 години, в котио ГЕРБ управлява Столична община, нито в повече от 10-те години, в които управляваше държавата, поставя под въпрос искреността на тяхното желание. Но аз съм възложил и се работи по въпроса“, заяви Трайков. Той отказва идеята ПСА да бъде взривен.

„След като се заровихме в документите по темата, се вижда, че всеки от тях подкрепя друг и отрича друг – получава се кръг от документи, в който нищо не става ясно. Има акт за държавна собственост, но няма разрешение за строеж, накрая всичко опира до един районен кмет“, обясни кметът на Средец дни след като заяви, че нямало човек на неговия пост, който да приложи решението за преместване, прието още през 1993 г.

„Един надуваем замък години наред не можеха да го преместят от Борисовата градина, задачата сега няма да е толкова лесна“, каза иронично Трайков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024