„Паметникът на съветската армия разполага с камера с висока разделителна способност и всичко се следи. Ако някой напише „Спасете Украйна“, го арестуват на 30-ата секунда, а ако отидете и надраскате със спрей Народния театър, има да чакате някой да се заинтересува“.

Това заяви районният кмет на Средец - Трайчо Трайков, няколко дни след като СДВР задържа трима десетокласници заради надпис „Save Ukraine“ върху монумента. В интервю за Нова ТВ Трайков критикува реакцията на полицаите, чиито действия вече се проверяват от МВР.

Кметът на Средец потвърди, че е в ход процедурата по преместване на фигурите от Паметника на съветската армия, защото „в решението на БКП ясно е записано, че идеята му е да оказва идеологическо и политическо въздействие върху хората“. „България е била окупирана от тази армия и техните марионетки са им построили паметник – историята е ясна“.

„Затова този паметник е построен по един изключително доминиращ начин – 10 години след края на войната, за да ознаменува смачкването на Горянското движение“, каза Трайков. Горянството е въоръжена съпротива срещу установения в годините след Деветосептемврийския преврат комунистически режим в България, съществувала у нас от 1945 до 1958 г.

„Фактът, че преместването не се е случило в тези 15 години, в котио ГЕРБ управлява Столична община, нито в повече от 10-те години, в които управляваше държавата, поставя под въпрос искреността на тяхното желание. Но аз съм възложил и се работи по въпроса“, заяви Трайков. Той отказва идеята ПСА да бъде взривен.

„След като се заровихме в документите по темата, се вижда, че всеки от тях подкрепя друг и отрича друг – получава се кръг от документи, в който нищо не става ясно. Има акт за държавна собственост, но няма разрешение за строеж, накрая всичко опира до един районен кмет“, обясни кметът на Средец дни след като заяви, че нямало човек на неговия пост, който да приложи решението за преместване, прието още през 1993 г.

„Един надуваем замък години наред не можеха да го преместят от Борисовата градина, задачата сега няма да е толкова лесна“, каза иронично Трайков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Вучич: Моята задача като президент е да се грижа за Сърбия, а не за Европейския съюз

Той увери, че Сърбия не е подкрепила нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава