Трайков призна, че в центъра на София има непочистени улички заради "авариен" режим на работа Снимка: © ScreenShot

Подготовката в София започна преди да завали сняг и още в началото на снеговалежа на терен е имало хора, които са работели. Това стана ясно от думите на кмета на район „Средец“ в София Трайчо Трайков по bTV.

Досега не съм виждал такова ниво на ангажираност в Столичната община,“ заяви Трайков, но въпреки това комбинация от фактори е допринесла за тежката зимна обстановка в столицата.

Според него обилният и тежък сняг, който падна, докато дърветата все още имат листа, както и хроничното недофинансиране на дейностите по кастрене на дървета, може би са допринесли за ситуацията в София през почивните дни, когато валя много сняг и беше обявен оранжев код за опасно време заради очакваните валежи и ветрове.

Трайков допълни, че пари всъщност има, но трябва да се използват по-ефективно и даде пример. „В район „Средец“ ние отговаряме за зелените площи в междублоковите пространства в квартал „Яворов“, но за растителността по големите улици, булеварди и паркове отговаря „Зелени системи“ на Столичната община. Те сключват договори с отделни фирми за услугите,“ каза Трайков и допълни, че според неофициална информация за една и съща дейност – „районите сме получавали между 5% и 10% по-ниска ставка, отколкото това, което Столичната община е плащала на тези фирми“.

Трайков обясни, че тези въпроси са поставени на масата и ако се решат, с парите, които и в момента има, ще може да се постига много по-голям ефект.

По думите му и в момента има паднали клони и дървета, а малките улички в центъра все още не са почистени, защото вчера са работили в „авариен режим“.

„Не са почистени за съжаление в големи части от района. Вчера действахме в авариен режим, където има затапена улица, паднали дървета върху мрежата на градския транспорт или блокиран път,“ обясни Трайков.

Той обясни, че за почистването отговарят фирми, които имат договори със Столичната община и се контролират от столичния инспекторат, но и двете функции са централизирани. „Намерението на новия кмет и на коалицията, която ни е излъчила, е да има съществена децентрализация и в това отношение,“ каза Трайков.

До момента децентрализацията се изчерпва до задълженията на районния кмет, но не и на ресурсите за това, стана ясно още от думите му.

Трайков обясни, че всички, които са били свободни, са били изпратени да пишат какво е останало да се свърши, къде има паднал клон и в резултат е направил доста пълен доклад.

„Би трябвало да получаваме тази информация централизирано от Столичната общината, защото ако те не ги знаят тези неща, как ще контролират инспектората,“ каза Трайков и допълни, че макар на терен да работи много добре с хората от Столичния инспекторат, които отговарят за район "Средец", те не са му подчинени и той на практика няма как да им каже да санкционират някоя фирма, която не си е свършила работата, например.

Паметникът на Съветската армия ще бъде демонтиран, каза Трайков на изричен въпрос по темата. А думите му стана ясно, че се работи по въпроса и това може да се случи до месец – два, макар районният кмет да не се ангажира с конкретен срок.

Демонтажът на паметника не зависи от Трайков и районното кметство, макар да е на територията на "Средец". Не зависи пряко и от решенията на Столичната община. Монументът е върху държавна земя и към съдбата му отношение има областният управител на София, а не местната власт. Според последната публична информация тече поучване къде могат да бъдат преместени фигурите, като едно от предложенията е те да бъдат поставени в Музея на комунистическото изкуство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024