"Тренд": 52% от българите не искат нови избори, подкрепата за кабинета и НС леко се покачва Снимка: © Булевард България

Мнозинството от българските граждани (52%) не искат нови парламентарни избори, а одобрението за новия парламент и кабинета "Денков" - макар и все още ниско - се покачва в първите седмици на юли.

Това показва ново национално представително изследване на агенция "Тренд" за "24 часа", извършено между 4 и 11 юли в страната сред 1001 пълнолетни българи.

Одобрението за правителството на Николай Денков е 22% месец след клетвата на министрите. Над 3/4 от привържениците на ПП-ДБ дават доверие на кабинета, докато при ГЕРБ е засечено разделение наполовина.

Електоратите на останалите партии "в огромното си мнозинство му дават отрицателна оценка".

"Тренд" отчитат и стабилизиране на оценката за президента Румен Радев след сериозния срив през месец юни от -7%. В момента 37% от хората са положително настроени към неговата дейност, но мнозинството от 51% дават негативни оценки.

Желание за нови избори се вижда основно при избирателите на БСП и "Възраждане", но само една четвърт от всички запитани са казали, че предпочитат поредно разпускане на Народното събрание - 52% от респондентите смятат, че не са необходими предсрочни избори. 23% не могат да преценят отговора си на този въпрос.

Избирателните нагласи не са се променили за последните два месеца. С 24,8% от хората, готови да гласуват за ГЕРБ, партията запазва преднина от малко над 5% пред ПП-ДБ (19.1%).

"Възраждане" има декларирана подкрепа от 15,5% от запитаните, следват ДПС (13,7%) и БСП (8,6%). ИТН стои на ръба на изпадането от парламента, ако имаше нови избори, като получава 4% доверие.

"Тренд" отчита и успокояване на нагласите на хората към икономическата перспектива на България.

След критично високите нива преди година заради инфлацията в последните три месеца регистрираме успокояване. 20% очакват в следващата една година икономическото положение в страната да се подобри, 31% - да се влоши, а 44% - да остане същото, се казва в изследването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024