Треска за чипове. Nvidia официално е най-скъпата компания в света Снимка: © Getty Images

Ръст на акциите с повече от 170% от началото на година и рекордна пазарна капитализация, зад които стои "треската за чипове".

Така накратко може да се обясни успехът на технологичния гигант Nvidia, който след Apple успя да надмине и Microsoft по пазарна капитализация и вече е най-скъпата компания в индекса S&P 500.

След като само преди година пазарната стойност на Nvidia едва преминаваше 1 трлн. долара, преди две седмици тя успя да прескочи границата от 3 трлн. долара, а сега вече пазарната ѝ оценката достига 3,4 трлн. долара.

"Бих го описал като опит да хванаш бегач в маратон, докато развива максимална скорост. Те винаги са били в играта. В момента са водещ играч и ще продължат да се такъв и тази, и следващата година," казва пред Bloomberg Aдам Голд, основател на инвестиционно дружество, които притежава акции на Nvidia от 2016 г.

Зад големия ръст на акциите на Nvdia се крият стремглаво търсене на чиповете, произвеждани от компанията, но и доза лудост от страна на инвеститорите, свързана с изкуствения интелект.

Чиповете на Nvidia остават сред най-търсения хардуер, който се използва в центровете за данни за изпълнението на сложни изчислителни задачи, изисквани от AI приложения.

Mястото на върха, според експерти, доказва, че изкуственият интелект ще продължи да е във фокуса на инвеститорите.

"Някой трябва да е номер едно и по всичко изглежда, че Nvdia не е стигнала до тази позиция сама. Никога не съм виждал нищо подобно, зад растежа да стои реалната икономика. Удивително е," казва пред Financial Times анализаторът Стейси Разгън.

За по-малко от две години компанията преминава през трансформация от компания в един пренаситен сектор, който се бори с конкуренцията на криптовалутите, в един от най-големите пазарни играчи в света.

Благодарение на интереса на инвеститорите към изкуствения интелект само за 96 дни компанията успява да увеличи пазарната си оценка с 1 трлн. долара.

За сравнение: за да достигне пазарна капитализация от 2 до 3 трлн. долара на Microsoft са необходими 945 дни, а на Apple дори повече - 1,044.

От 1925 г. досега само 11 компании са достигали толкова висока капитализация при затварянето на пазара, a прогнозите на финансови анализатори са, че следващата година битката за пазарна капитализация от 4 трлн. долара ще е именно между Nvidia, Apple и Microsoft.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България купува 35 електрически мотриси за 642 млн. лв. от "Щадлер" Полша

Подвижният състав ще бъде купен със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

20:08 - 26.06.2024
Спорт

Станимира Петрова и Любомир Епитропов ще развеят българския трибагреник в Париж

Епитропов ще заеме мястото на плувеца Петър Мицин.

19:43 - 26.06.2024
Живот

Били Айлиш стана третият изпълнител, достигнал 100 милиона месечни слушатели в Spotify

22-годишната певица, двукратна носителка на "Оскар", следва The Weeknd и Тейлър Суифт.

18:26 - 26.06.2024
Важно днес

Орбан пак блокира обща позиция на ЕС срещу Русия

Този път Унгария отказва да осъди забраната на 81 западни медии от Москва

17:48 - 26.06.2024
Важно днес

Братът на Петьо Петров-Еврото е освободен като зам.-шеф на Апелативна прокуратура-София

Предложението за освобождаването му е направено от изпълняващия функциите на ръководител на АП-София Емилия Русинова

17:01 - 26.06.2024