Мистериозните култове традиционно са много интересна тема - в тях има нещо плашещо, но и неустоимо предизвикателно, което провокира любопитството и ви кара да искате да разплетете загадката докрай, макар да знаете, че е възможно отговорите изобщо да не ви харесат. "Третият ден" на HBO разказва една невероятна история, която не само разкрива зловещите тайни на едно "реформирано" общество, но и засяга темите за семейните взаимоотношения и приемането на различните.

Историята

Сам е главният герой в първата част на сериала, озаглавена "Лято". Той е амбициозен лондонски бизнесмен, който се опитва да преодолее личната си криза, докато пътува из английската провинция. При едно от спиранията си Сам става свидетел на гледка, която го връща обратно в реалността - малко момиче прави опит да посегне на живота си.

Главният герой я спасява и предлага да я откара вкъщи, а пътуването им го води до малкия остров Осий. Достъпът до него е възможен само през специален път, който е потопен от прилива в продължение на часове през денонощието, като прави острова напълно откъснат от света. Сам поверява момичето на съдържателите на местната кръчма, семейство Мартин, които му разказват за заселването на острова, както и за тукашната религия - доста кървав вариант на християнството, базиран на келтската митология.

Сам бърза да се върне в Лондон, защото има неотложни бизнес ангажименти, а и местните не му вдъхват особено доверие. В крайна сметка обаче е убеден да остане, за да види ежегодния летен фестивал, който е голямото събитие на острова. Не след дълго той открива, че семейството му е неразривно свързано с Осий и не може да си тръгне просто така.

Следващата част, "Зима", ни показва Хелън, която пътува към Осий заедно с двете си дъщери Ели и Талула в доста зле планирана семейна екскурзия. Островът изглежда напълно замрял, а от живописните пейзажи, които виждаме в първите три епизода, няма и следа. С напредването на историята Хелън забелязва, че всички наоколо са завладени от странна параноя и живеят в очакването на нещо ужасно, което ще се случи съвсем скоро.

Междувременно Ели се запознава с наглед добронамереното, но доста загадъчно съседско момиче на име Кейл. Тя отвежда Ели в тайна пещера, забранена за "външни" хора, където ѝ разкрива пълното измерение на ужасяващия култ, практикуван от местните.

В първия момент изглежда, че между историите на Сам и Хелън няма никаква връзка, но това не е така. Дори напротив - скоро след началото на "Зима" разбираме какви точно са взаимоотношенията между двамата, след което големи парчета от пъзела започват едно по едно да застават на мястото си.

Кой участва?

Джуд Лоу (двукратно номиниран за "Оскар") се превъплъщава в ролята Сам, като за пореден път показва защо е считан за един от най-добрите актьори на своето поколение. Звездата от "Новият папа", "Шерлок Холмс" и "Авиаторът" показва по прекрасен начин непрестанните вътрешни терзания, които преследват неговия герой, и много бързо успява да ни направи съпричастни към съдбата на Сам.

С харизмата си Лоу издига на още по-високо ниво и без това качествената продукция, като според някои критици тази роля може да му донесе номинация за "Еми".

Номинираната за "Оскар" Наоми Харис, известна най-вече с ролите си на Тия Далма от "Карибски пирати" и Мънипени от последните два филма за Джеймс Бонд, също се включва с много силно изпълнение в образа на Хелън. Ролята й разкрива как една жена би могла да бъде едновременно нежна и любяща майка, но и да е безкомпромисна към всеки, който посмее да застраши децата ѝ.

По-наблюдателните зрители със сигурност ще разпознаят и една от младите надежди на британското кино - Фрея Алан. Тя се сдоби със световна слава преди по-малко от година, когато изпълни ролята на Сири в сериала "Вещерът". Тук Алан се превъплащава в леко плашещата Кейл, като показва, че актьорският ѝ потенциал значително надхвърля образа на изпадналата в беда принцеса.

"Третият ден" с Джуд Лоу - една много кинаджийска история (видео ревю)

Номинациите за "Оскар" в актьорския състав стават общо пет с появата на Емили Уотсън. Ако лицето ѝ ви се струва познато, то това не е случайно. Миналата година тя изпълни ролята на знаменития физик Уляна Хомюк в друга хитова продукция на HBO - "Чернобил".

"Третият ден" е от онези сериали, чиято история ви въвлича неусетно и не искате да откъснете поглед от екрана, докато не достигнете кулминацията. На моменти ви се струва, че действието се движи доста мудно, но въпреки това (или може би точно затова) дори не усещате как безобидната пасторална атмосфера на Осий изведнъж е придобила доста мрачни нюанси.

"Третият" ден" ще бъде наличен за binge watching в HBO GO на 15 септември, а премиерата му по линейния канал ще бъде същия ден от 21:00 ч.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици