Снимка: © Булевард България

БСП официално върна третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Държавният глава обяви, че следващата седмица ще издаде указ за разпускане на 45-ото Народно събрание и за предсрочни избори, които "се очертава да се проведат на 11 юли".

"Господин президент, нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко важни въпроса, да приеме социални мерки, икономически мерки за бизнеса, да подготви Плана за възстановяване и да започне истинска ревизия за разграждане на модела Борисов", каза Корнелия Нинова на "Дондуков 2. "Подадохме ръка на втората парламентарна сила (б.а. - ИТН), тази ръка не беше приета. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет. Националният съвет взе своето решение веднага да върнем мандата и няма промяна в нашето решение“.

„Разбирам вашите мотиви", отговори Радев. "България има нужда от алтернатива, която, за съжаление, настоящият парламент не успя да излъчи. Ясно е, че отиваме към предсрочни избори. Но ако и след нови избори не се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, а и в конституционна криза. Затова призовавам партиите да избистрят своите приоритети. Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява своята конституционна роля. Трябва да се действа отговорно, за да избегнем хаос".

"Моето решение е новосформираната ЦИК да влезе в нова роля едновременно с указа за разпускане на Народното събрание и насрочването на нови избори. На 7 май от 9 ч. ще изслушам кандидатите за ЦИК. Очакам указът да бъде обнародван на 11 май. Следващата седмица ще разпусна НС с указ и ще назнача служебно правителство, очертава се изборите да бъдат на 11 юли", добави президентът.

Той обяви, че ще покани авторитетни експерти "от левицата" за служебното правителство. "Съставянето на служебен кабинет изисква в него да бъдат привлечени уважавани експерти, които да бъдат обединени от важна цел – провеждане на честни избори и управление на страната в трудни времена. Обявявам, че имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата", каза той, а Нинова отговори: "Благодаря за това отношение към българската левица, но моля да ни представите тези хора, за да се произнесе нашият Национален съвет".

По закон - Радев трябва да насрочи нови избори в рамките на 2 месеца след разпускане на парламента.

Докато президентът и представителите на БСП заседават на „Дондуков“ 2, пред президентството се провежда протест срещу държавния глава, организиран от привърженици на ГЕРБ, начело с председателя на MMA федерацията Станислав Недков-Стъки. Пред Министерски съвет са се събрали демонстранти на контрапротест – срещу ГЕРБ. Стотици полицаи са на място и надвишават броя на участниците, с което запазват реда и сигурността.


Огнян Герджиков: Засаждате дърво и искате след 5 дни да даде плодове - това е 45-ото Народно събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество