Трето обвинение срещу Пламен Бобоков

Пламен Бобоков е привлечен като обвиняем по трето разследване - този път на Окръжната прокуратура в Русе. Бобоков е обвинен за това, че държал археологически обекти без регистрация.

Новината за новото дело дойде ден след като Пламен и Атанас Бобокови (съсобствениците на групата "Монбат" и обвиняеми за престъпна група за нелегален внос и преработка на отпадъци) отправиха тежки критики срещу премиера Бойко Борисов и ръководството на прокуратурата за злоупотреба с власт и изпълнение на поръчки от страна на Делян Пеевски.

Според прокурорското съобщение: при претърсването на дома на Пл.Б. в Русе са намерени и иззети "50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо".

"По досъдебното производство е изготвена съдебно-археологическа експертиза. От заключението й е видно, че иззетите предмети са движими културно-археологически ценности", се казва в публикацията.

Адвокатът на Бобоков Ина Лулчева твърди пред в. "Сега", че паното с "ръждясали стрелички" е оценено от експерти на прокуратурата на 652 лева, а накрайниците са от 6-14 век. Паното няма художествена, културна и научна стойност, казва тя.

Бобоков е получил призовка от русенската прокуратура на 10 ноември, за да му бъде предявено обвинение на 23 ноември. Той е поискал отлагане на предявяването до 30 ноември, тъй като защитникът му е бил поставен под карантина.

Братя Бобокови са създатели на частния Нумизматичен музей в Русе, който се помещава в сградата на бившата Музикална гимназия в града. Фондацията им е създадена от 2005 г., като досега е организирала 38 археологически и нумизматични изложби. Проверката за произхода на културните ценности в музея започна в началото на юни 2020 г., след като Специализираната прокуратура повдигна първите обвинения срещу бизнесмените.

Пламен Бобоков беше обвинен и в търговия с влияние заради контактите си с президентския секретар по сигурността Пламен Узунов.

В интервюто за bTV Пламен Бобоков обяви, че единственият човек, който ги атакува, е депутатът от ДПС Делян Пеевски, но "човекът, който е аранжирал интригата - това е Борисов, той заслужава да има поне 10 „Оскара“ за главна мъжка роля. Сега се опитва да бъде режисьор".

Още по темата прочетете тук:

Братя Бобокови: Пеевски ни атакува, но режисьорът е Борисов - той заслужава поне 10 "Оскара"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024