Пламен Бобоков е привлечен като обвиняем по трето разследване - този път на Окръжната прокуратура в Русе. Бобоков е обвинен за това, че държал археологически обекти без регистрация. 

Новината за новото дело дойде ден след като Пламен и Атанас Бобокови (съсобствениците на групата "Монбат" и обвиняеми за престъпна група за нелегален внос и преработка на отпадъци) отправиха тежки критики срещу премиера Бойко Борисов и ръководството на прокуратурата за злоупотреба с власт и изпълнение на поръчки от страна на Делян Пеевски.  

Според прокурорското съобщение: при претърсването на дома на Пл.Б. в Русе са намерени и иззети "50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо". 

"По досъдебното производство е изготвена съдебно-археологическа експертиза. От заключението й е видно, че иззетите предмети са движими културно-археологически ценности", се казва в публикацията. 

Адвокатът на Бобоков Ина Лулчева твърди пред в. "Сега", че паното с "ръждясали стрелички" е оценено от експерти на прокуратурата на 652 лева, а накрайниците са от 6-14 век. Паното няма художествена, културна и научна стойност, казва тя. 

Бобоков е получил призовка от русенската прокуратура на 10 ноември, за да му бъде предявено обвинение на 23 ноември. Той е поискал отлагане на предявяването до 30 ноември, тъй като защитникът му е бил поставен под карантина. 

Братя Бобокови са създатели на частния Нумизматичен музей в Русе, който се помещава в сградата на бившата Музикална гимназия в града. Фондацията им е създадена от 2005 г., като досега е организирала 38 археологически и нумизматични изложби. Проверката за произхода на културните ценности в музея започна в началото на юни 2020 г., след като Специализираната прокуратура повдигна първите обвинения срещу бизнесмените. 

Пламен Бобоков беше обвинен и в търговия с влияние заради контактите си с президентския секретар по сигурността Пламен Узунов. 

В интервюто за bTV Пламен Бобоков обяви, че единственият човек, който ги атакува, е депутатът от ДПС Делян Пеевски, но "човекът, който е аранжирал интригата - това е Борисов, той заслужава да има поне 10 „Оскара“ за главна мъжка роля. Сега се опитва да бъде режисьор". 

 Още по темата прочетете тук: 

Братя Бобокови: Пеевски ни атакува, но режисьорът е Борисов - той заслужава поне 10 "Оскара"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед