Братя Бобокови: Пеевски ни атакува, но режисьорът е Борисов - той заслужава поне 10 "Оскара" Снимка: © bTV

Пеевски иска да вземе бизнеса ни, а режисьорът зад всичко е Бойко Борисов – това смятат бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови (собственици на „Монбат“), които вече са на свобода. Те бяха обвинени за участие в престъпна група за нелегален внос и преработка на отпадъци, но бяха пуснати под гаранция, като тази на 61-годишния Атанас бе 2 милиона лева.

Атанас Бобоков управлява 22 фирми, собственик е на 10. Пламен Бобоков участва в управлението на 26 и притежава 7. Основно се занимават с автомобилни масла и акумулатори. Само за миналата година приходите им от „Монбат“ са над 312 млн. лв. В медиите са познати от класациите за най-богатите българи – и така до 28 май 2020, когато прокуратурата ги атакува.

„Пеевски е единственият, който ни атакува. Но човекът, който е аранжирал интригата - това е Борисов, той заслужава да има поне 10 „Оскара“ за главна мъжка роля. Сега се опитва да бъде режисьор“, каза Пламен Бобоков в предаването „120 минути“ по bTV.

„Пеевски ни е поръчал. В тази 7-милионна държава не можеш да скриеш нищо. И Борисов не може да се скрие. Според мен Борисов страда от болезнено чувство за страх, той е страхлив човек. Страхува се да не му се върне всичко, което е направил на хората“, добави още бизнесменът.

Пламен Бобоков твърди, че Пеевски го е "поръчал" заради 10 млрд. евросубсидии

Той каза, че от началото на годината не вижда смисъл да общува с премиера. „Той е лъжец и манипулатор“, смята Бобоков. Допълни, че министър-председателят е излъгал за всичко в интервюто си за германското издание „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, разпространено на 29 ноември, в което Борисов разкрива подробности около снимките от спалнята му.

Борисов пред "ФАЦ": Красива жена може да преодолее защитата ми и да направи снимките от спалнята като Мата Хари

„Той отрича, че тези неща, които са намерени в неговите чекмеджета, са негови. Аз съм уверен, че са негови. Начинът, по който се защитава, издава човека“, каза Пламен Бобоков.

„Ние живеем в страна на лъжци, а в страна на лъжците истината е болест – цитирам Джани Родари. Всичко започна от прокуратурата. Има един триумвират – Борисов, Пеевски, Гешев. Гешев изнася неистини за мен и брат ми в това писмо, което е подписано от зам.-главната прокурорка Машева. Писмото е до ЛИБЕ – подкомисията на ЕК за корупцията. Ние с брат ми сме посочени като хора, придобили имуществото си по престъпен начин. Те знаели, че се занимаваме с престъпен бизнес, били сме недостижими за правосъдната система“.

„Ако политиците са лъжци, дори и патологични като Борисов, това е приемливо донякъде за народа. Това се приема някак нормално от хората, когато политиците лъжат. Народът привиква“, добави той.

По думите му - Пеевски само се „опитва да се възползва“. „Видял е, че Борисов прави нещо срещу нас и той е решил да се възползва“.

Според Пламен Бобоков – „Монбат" не се е занимавал с боклуци за горене. Внасяли само скрап за преработка, суровина за плочи за батерии.

„От 28 години се занимаваме с индустрия. Знаете ли какво е да си индустриалец в България? Даваме работа на 2000 души, имаме 12 завода в 7 държави, имаме приятели в целия свят, никой не повярва на тези доноси на прокуратурата. Хора от Вашингтон, Лондон, Берлин, Москва ни подкрепят. Големият удар беше да ни унищожат като имидж, като хора“, каза Пламен Бобоков.

През септември от прокуратурата казаха, че фирми на Бобокови от Италия, Румъния и Сърбия приемали опасни отпадъци в различни точки на страната. Става въпрос за 17 хиляди тона отпадъци, почти 8 хиляди от тях опасни.

Според Пламен Бобоков обаче – Христо Ковачки внася опасни боклуци в България. „Всички го знаят, но се е откупил по някакъв начин. Другите са близки до сърцето на г-н Борисов – има един Стенли (бел. р. Стоян Сарийски. През 2009 г. стана известен като гаджето на дъщерята на Цветелина Бориславова за когото Борисов каза "Една вечер я заварих плачеща и го набих"). Това са двамата големи вносители – 500 хиляди тона експериментално изгаряне в Бобов дол и 250 хиляди тона на „Людон Транс“, каза Пламен Бобоков.

По думите му – гаранциите на брат му и неговата вече са платени, но по сметка, а не в „кеш и чрез злато“, каза той с пореден намек за Бойко Борисов.

Той добави още, че се познава с президента Румен Радев от 2 или 3 години. Изпращал му е съобщения по телефона – както твърди прокуратурата. Според Бобоков обаче държавното обвинение не е получило достъп до телефона му, а до този на президента, за да извади на показ комуникацията им.

„Категорично аз в тези електронни устройства не съм имал телефона на президента. Показаха съобщение, което е засечено най-вероятно от друг телефон. Аз съм пращал есемеси, но от друг телефон, който те нямат. Съобщението аз съм го писал, то е факт, в него няма нищо обидно – говоря за това, което се случва в Либерия. Може би му говоря на „ти“, добре“, призна Бобоков и допълни, че с Радев са провеждали разговори, но винаги във формална обстановка. Президентът го подкрепял „морално“ и го „насърчавал“ за работата.

„Но пропускате, че прокуратурата е снела това от апарата на президента, а не от моя апарат. Те млъкнаха после, имаше гробно мълчание. Няма как да го имат от моя апарат“, каза бизнесменът.

Атанас Бобоков разкри, че е прекарал „ужасяващи“ няколко месеца в софийския затвор. Бил в килия със специален режим, тъй като постоянно идвал офицер, който отварял и затварял вратата. Според бизнесмена – това са "безсмислици", които специализираната прокуратура искала да приложи.

Има ли специално отношение към богатите в затвора? „В ареста много малко хора смятат, че имам някаква вина. Всички са наясно какво се цели, а и другите бизнесмени – Арабаджиев например, са минали оттам. Не искам да ги изброявам, че чак ми е неприятно – толкова народ е репресиран. Това са схеми, които не те удрят лично, а удрят семейството ти. Елена дали има нещо общо с 18-те обвинения на Божков? Няма. Но искат да видим, че правят нещо и мъчат хората“, каза Атанас Бобоков.

На ироничен въпрос на водещата Мария Цънцарова защо богатите се разболяват като влязат в ареста, той отговори: „Някои са като мен на 61 години. Сменена ми е колянната става и не мина много добре възстановяването, арестуваха ме, държаха ме без движение. Положението ми се влоши. Но не мислете, че прокуратурата се е трогнала от моите болежки. Това е садистична организация и основното правило е да ти е гадно и лошо“.

По думите му - тези болежки не са минали и ще си търси правата. Защото държавата го е „държала без медицинска помощ“ при тези условия. Разказа, че 40 дни е бил в болницата на затвор София. „Но ме прегледа ортопед само един път. Той има договор на 30 дни да дойде веднъж. Няма друг ангажимент. Направи ми снимка и каза – ти трябва да се лекуваш навън. Една сестра се постара, но какво може да направиш? Това е затвор“.

"Имах колебания дали да платя тези 2 милиона лева гаранция. Казах на семейството и адвоката, че няма да ги платя тези пари. Това е подигравка. Няма доказателства. Това е гавра. Това е спецсъд, може да каже каквото си иска, няма контрол. Аз искам домашен арест, което е по-лошата мярка. Но те казват – не, това е като да си в следствения арест. И казват още – пускаме ви по-леката мярка. Но почакайте, вие сте богат, затова гаранцията ще е 2 милиона лева“, каза Атанас Бобоков.

Той определи за „глупости“ данните за регистрация на фиктивни дружества за съхранение на опасни отпадъци, както и финансирането на такива дружества.

„Тук няма нелегален внос, трябва да има легален внос, за да получиш пари от италианската държава. Трябва да си регистриран в МОСВ и така нататък“, добави бизнесменът и добави, че не е общувал с Бойко Борисов.

„Останаха ми още пари и мисля да направя една фондация за нещо нетрадиционно – да защитава правата на арестантите и на затворниците, защото те се третират като измет. А правосъдното министерство дава справки на ЕС, които са пълна лъжа, че едва ли не има европейски условия в затворите у нас“, каза още Атанас Бобоков.


Прочетете още:

Открийте разликите: 9 прилики между речта на Борисов и тази на шведския му колега


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024