Испанският град Бургос стана сцена на скандал между ЮНЕСКО, местната архиепископия и над 30 хиляди граждани. Причината – плановете за реновиране на забележителната катедрала, която е определяна за световна ценност.

Нейните управители искат да поставят три огромни бронзови врати на стойност 1,2 млн. евро, но над 31 хиляди испанци подписаха петиция, с която да се противопоставят на този ход. „Отпред виждаме опашки от гладни и бездомни хора, катедралата няма дори централно отопление, а архиепископията иска да похарчи 1,2 млн. публични средства за това?“, пише в документа на гражданите, цитиран от El Pais.

Новите бронзови портали са по проект на известния скулптор и художник Антонио Лопес. На вратите са изобразени ликовете на Дева Мария, Иисус Христос и Бог, но гражданите заподозряха, че това са образите на автора, съпругата му и синът им. Лопес, който е роден през 1936 г., е известен със своя реалистичен стил. През годините прави изложби в Мадрид, Ню Йорк, Бостън и други градове. Пред Музея на изкуствата в Бостън през 2008 са поставени две негови скулптури – огромни бронзови глави с лицата на внуците му.

Според скулптора - новата визия на катедралата в Бургос ще допълни изяществото на „паметника, който вече е събрал в себе си пет артистични стила в рамките на 8 века“. На 20 юли катедралата ще отпразнува 800 години от своето построяване.

Известният художник от Бургос Хуан Вайехо обаче е повел борбата срещу изразходването на толкова много пари за бронзовите врати. Той не само е събрал над 30 хиляди подписа, а се е свързал с ЮНЕСКО и е пратил писмо на папа Франциск.

През 1993 г. Вайехо е пътувал до Париж и в централата на ЮНЕСКО е обвинил местните власти за „разрушението“ на знаковата сграда.

Испанското подразделение на организацията на ООН веднага е отговорило на доклада му. Icomos се противопоставят на плановете на местните власти да вложат средства в процедура, която според гражданите е „непрозрачна“. Препоръката им обаче не е обвързваща.

Все пак от организацията уточняват, че катедралата в Бургос е световно наследство, което означава, че архиепископията ще трябва да „понесе всички последствия“, ако по сградата бъдат нанесени щети и бъде нарушена „универсалната ѝ стойност“.

Според местните жители – новият проект на Антонио Лопес прави катедралата да изглежда „грозновата“. По думите им, описани в петицията – това е „подигравка с наследството ни“.

От местната архиепископия обаче отвърнаха с остра декларация, в която обвиняват гражданите в клевета и подчертават, че проектът се изпълнява напълно „прозрачно“ и със зачитане на всички препоръки на ЮНЕСКО за обектите на световно наследство.

От катедралата отрекоха общината в Бургос да им е предоставила 800 хиляди евро за реновацията – според тях не са използвани никакви публични средства. „Това не е първият път, в който от Icomos правят неблагоприятен доклад за проект на културна ценност, който все още не е извършен“.

Крайното решение дали да бъдат поставени бронзовите врати ще бъде взето от културната комисия на област Кастилия и Леон.

Конструкцията на католическата църква започва още през 1221 г. Тя е една от емблемите на Готическата архитектура. През вековете е разкрасявана няколко пъти, като към нея са добавяни декоративни елементи от Ренесанса и Барока, а заради тях прилича много на Нотр-Дам в Париж.

На 31 октомври 1984 г. тя влиза в списъка за обекти на световно културно наследство на ЮНЕСКО и е единствената испанска катедрала, попадаща в него самостоятелно (без историческия център на града).

Според местните власти обаче е дошъл нов момент в историята, в който тя да бъде обновена още повече. „Това е възможност да свържем града с бъдещето и да сътворим история. Новите врати ще бъдат символ на обединението между наследството, оставено от историята, и бъдещите поколения“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Румен Радев узурпира власт, държи се като президент на "Възраждане"

"Радев нанася тежък удар върху икономиката, в частност отбранителната ни индустрия. Така не се управлява страна"

16:05 - 27.03.2023

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023