Три експлозии в окупирания от Русия Крим: забележителен военен удар или пак неугасена цигара? Снимка: © Getty Images

Вчера Украйна очевидно е нанесла забележителен военен удар на Русия: три експлозии избухнаха в руска военна база в Крим, на около 300 километра от контролираната от Украйна територия. Разпространени бяха и видеозаписи, които показват, че руски изтребители също са били унищожени. Виждат още детонации и големи облаци дим в непосредствена близост до черноморските плажове. Твърди се, че кадрите са заснети близо до село Новофьодоровка, недалеч от морския курорт Евпатория. За момента информацията е, че един човек е загинал, а други седем са ранени при инцидента.

Руската гледна точка е, че става дума само за взрив на боеприпаси. Тази версия обаче е малко вероятна поради практически едновременните експлозии. При потъването на крайцера "Москва" версията на Москва беше за пожар вследствие на неугасена цигара.

Украински източници казват, че използваното оръжие е "чисто украинско производство", като са участвали и партизани. Официалната версия на Украйна обаче е, че нямат такава.

Украинското министерство на отбраната заяви, че не може да каже нищо за причината експлозиите в Крим. Темата коментира и съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. На въпрос на независимия руски телевизионен канал „Дождь“ дали Киев е отговорен за експлозиите, той отговори: „Разбира се, че не. Какво общо имаме ние с това?“ Малко преди това Подоляк беше обяснил: „Това е само началото.“ Крим има бъдеще като туристически рай без руска окупация.

Междувременно президентът Володимир Зеленски отново обеща на сънародниците си, че Крим ще бъде освободен. "Крим е украински и ние никога няма да се откажем от него", каза той във видеообръщение си във вторник. С анексията през 2014 г. Русия превърна полуострова в едно от най-опасните места. „Черноморският регион не може да бъде безопасен, докато Крим е окупиран“, каза Зеленски. „Тази руска война срещу Украйна, срещу цяла свободна Европа, започна с Крим и трябва да завърши с Крим, с неговото освобождение.

Източник от руското министерство на отбраната обаче посочва като причина за експлозиите нарушение на правилата за пожарна безопасност. „Няма индикации, доказателства или дори факти, че боеприпасите са били умишлено взривени.“ Според Москва повредени самолети също няма. Въпреки това първите видеоклипове, които все още не са проверени, предполагат, че са унищожени и бойни самолети.

Въпросът сега е дали това е атака, реализирана с помощта на партизани, или Украйна разполага с модерни ракети с много по-голям обсег отпреди?

Във всеки случай ударът дълбоко във вражеска територия е голям военен и психологически успех за Украйна. От видеозаписи се вижда и как руските туристи се опитват да избягат от района.

През последните седмици украинците нанесоха тежки удари на руснаците с помощта на високомобилните артилерийски ракетни системи HIMARS и взривиха множество складове с боеприпаси и оръжия. Сега украинската армия показва, че е способна да удари врага още по-дълбоко в своята територия, отколкото преди, оставяйки руските сили уязвими далеч зад фронтовите линии.

New York Times пише, че украинската армия е атакувала ключовата руска военновъздушна база с Крим с оръжие, което е собствената разработка. Вестникът се позовава на неназован високопоставен украински военен.

Масираната атака срещу руски военни съоръжения в Крим би била втори символичен успех за Украйна, след като в средата на април беше потопен крайцерът „Москва“, флагманът на руския Черноморски флот.

От известно време Украйна се готви за контранастъпление на Юг в района на Херсон, за да си върне изгубените територии. Руските окупатори, от своя страна, изразходват много енергия за подсигуряване на завладените от тях територии. Такъв пример е все по-голямата милитаризация на Запорожката атомна електроцентрала, която се намира непосредствено до фронта на река Днепър. Явно идеята е да се използва като щит срещу украинска атака.

Миналия уикенд украинската атомна електроцентрала Запорожие в град Енерходар беше обстрелвана няколко пъти. Русия и Украйна си размениха обвинения, които не могат да бъдат независимо проверени. В крайна сметка Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) излезе с позиция, че не вижда непосредствена заплаха за ядрената безопасност след обстрела. Това съобщи директорът на МААЕ Рафаел Мариано Гроси. Украинските власти информираха МААЕ, че въпреки щетите, измерванията на радиацията остават на нормални нива.

Правителството в Москва поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН по темата. Съветът трябва да бъде информиран от Гроси за състоянието на атомната електроцентрала в четвъртък следобед (нюйоркско време).

Атомната електроцентрала е окупирана от руската армия от началото на март, като украинската версия е, че Русия иска да я свърже с Крим. Ядрената компания "Росатом" е изготвила вече план за свързване "към електроенергийната мрежа на Крим", казва директорът на украинската "Енергоатом" Петро Котин.

Междувременно Украйна обяви, че руските сили подготвят и фалшив референдум - аналогичен с този на Крим преди осем години - който може да се използва, за да оправдае анексирането на окупирани райони. Така завладените райони ще станат част от националната територия на ядрената сила Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024