Три малки европейски държави излизат на международната сцена. Естония получава непостоянно място в Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН), Хърватска поема председателство на ЕС, а Албания на Организацията за Сигурност и сътрудничество в Европа  (ОССЕ). 

На 1 януари президентът на Естония Керсти Калюлайд вдигна знамето на Организацията на обединените нации пред официалната си резиденция в Талин. 

Балтийската държава зае временно място като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. “През следващите две години Естония ще бъде на най-трудната маса за дипломатически преговори. Това прави Естония по-важна, отколко би била само на база на населението си, територията или брутния ни вътрешен продукт", заяви Керсти Калюлайд. "Ние ще помогнем да отстояваме световен ред, основан на ценности и международно право, без които ние и много други страни и нации не бихме имали място в света.”

Като един от приоритетите си, Естония обяви киберсигурността.

През юни 2019 г. държавите-членки на Организацията на обединените нации избраха Естония в Съвета за сигурност като един от пет нови непостоянни членове. Страната с около 1,3 милиона жители ще стане част от най-мощния орган на Организацията на обединените нации за две години, а през май 2020 г. ще поеме и председателството.

Съветът за сигурност на ООН се състои от 15 държави. Постоянни членове са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ. 10 непостоянни членове се избират с мандат от по две години, като мандатите им се разминават 5 по 5. 

България е била в периода 2002-2003 г. 

Другите държави, които влизат с двугодишен мандат са Нигерия, Сейнт Винсент и Гренадини, Тунис и Виетнам. 

От 1 януари и Хърватска пое председателство на ЕС за шест месеца. Държавата се присъедини към ЕС през 2013 г. Във втората половина от 2020 председател ще стане Германия. Мотото на Загреб за председателството е “Силна Европа в променящ се свят”. 

В мандата на Хърватска има две важни събития - Brexit до 31 януари, както и обсъждането на новата финансова рамка на ЕС, която ще е за периода 2021 - 2027 година. Последните сметки трябва да се направят на фонда на липсващите милиарди на Великобритания, която са заложени в бюджета. 

Албания, която е кандидат за членство в ЕС от 2014 г., пое от Словакия председателството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Мандатът й ще е една година, а през 2021 година ще се предаде на Швеция. Базираната във Виена ОССЕ включва общо 57 държави от Европа, Северна Америка и Азия.

Задачите на ОССЕ варират от наблюдение на избори, защита на свободата на печата, защита на правата на малцинствата до наблюдателни мисии, които в момента са в размирната Източна Украйна.

След срива на своя комунистически режим преди около 30 години, Албания претърпя трудна трансформация и в момента в страната им наблюдаваща мисия на ОССЕ, която работи с международен и местен екип за облекчаване на продължаващите конфликти между политическите блокове на страната.

Премиерът Еди Рама от Социалистическата партия (ПС) управлява без парламентарна опозиция, защото дясната Демократическа партия (ПД) бойкотира парламента. Държавата има проблем с корупцията и организираната престъпност.

Още по темата:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги пускат вендинг машини за отпадъци още тази година

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект