Три от най-добрите нови шведски сериали

Шведските режисьори, сценаристи и продуценти правят отлични филми и сериали – доказателство за това са „The Bridge“, „Wallender“, който вдъхнови BBC да направи своя версия с Кенет Брана, и „Бьорнстад“ по едноименния роман на Фредерик Бакман.

Доброто скандинавско кино продължава и през 2021 – но не само с класическите студени престъпления и детективи.

„Snabba Cash“ (Netflix)

„Snabba Cash“ излезе в стрийминг платформата този април. Сериалът припомня едноименната шведска криминална трилогия отпреди десетилетие, която е вдъхновена от бестселърите на Йенс Лапидус. Той е един от сценаристите на новото шоу заедно с Оскар Сьодерлунд.

Не е нужно зрителят да е запознат с книгите или филмите, за да се наслади не шестте епизода от първия сезон на екшън-драмата, режисирана от Джеспер Гансланд. Не трябва да очаква и класическия ноар-стил, фьорди и замръзнали трупове, характерни за скандинавското кино, пише Vogue.

Действието се развива в Стокхолм, където модерната столица е превърната в свят на подземни престъпления, а предприемачите и бизнесмените се разминават на улицата с наркодилъри. Сериалът е изпълнен с много екшън (и малко насилие), а най-впечатляваща в трилъра е играта на актьорите.

Евин Ахмад влиза в образа на самотната майка Лея, която разработва изкуствен интелект. Интелигентността и нейната проницателност са комбинирани с отчаяние да се измъкне от нормалния начин на живот. Любовният ѝ романс със Салим (в ролята: Александър Абдалах) – част от местния наркокартел – заплита възела между двата свята в шведската столица.

Актьорите с поддържащи роли също са страхотни – особено Оле Сари и Дада Босела. Дизайнът на продукцията – от костюмите до автомобилите – е впечатляващ и създава чувство на нарастваща трагедия, която държи зрителя пред екрана до последно.

„Pray, Obey, Kill“ (HBO Max)

Шведско-американският документален минисериал дебютира в HBO Europe на 4 април. Той разказва за жестокото убийство в село Кнутби и разследването, проведено от журналистите Антон Берг и Мартин Джонсън.

Кнутби е център на паство от вярващи шведи, който е разтресен от среднощно убийство през 2004 г. Това е началната точка на изключително сложен процес по разследването, продължаващ в цели 6 епизода от по 1 час. Членка на местната секта е застреляна в леглото си, а съседът е тежко ранен. Красива 26-годишна жена признава, че тя е убийцата и че е била подтикната от Господ.

Дали обаче извършителят не е любовникът ѝ, който е съпруг на убитата жена? Или е лидерът на сектата Аса Валдау – наричаща себе си „Булката на Христос“ и поддържаща връзка с пастора? Аса се оказва изкусен и алчен манипулатор, както разкриват журналистите Берг и Джонсън.

„Thin Ice“ (Sundance Now)

Политическият трилър излезе през 2020 г., като всички осем епизода са заснети в Гренландия. Там се провежда международна среща за климата и в кадрите се появяват страхотни пейзажи и истински полярни мечки.

Шведският външен министър е пристигнал, за да подпише заповед за забрана на сондирането и да спре влошаването на ефектите върху околната среда. Руските дипломати обаче имат други идеи, а засегната е и шведска газова компания, която „играе“ на два фронта.

В целия този контекст е отвлечен мъж, който се оказва съпруг на бременна представителка на шведското разузнаване (в ролята: Бианка Кронльоф). Тя пристига на място, за да започне разследване.

Балансът между сериозните политически послания и художествените похвати е запазен внимателно по време на целия първи сезон.


Прочетете още:

Новите филми и сериали по Netflix Новите филми и сериали по Netflix

Сериалите след 2021: Кои продължават и кои спират Сериалите след 2021: Кои продължават и кои спират

Последният снимачен ден на Money Heist Последният снимачен ден на Money Heist


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024