27 юли 2018 г. Москва. 57-годишният Михаил Хачатурян току-що се е прибрал след лечение в психиатрична клиника. Първото нещо, което прави, е да накаже дъщерите си Крестина (19), Ангелина (18) и Мария (17) за това, че са харчили твърде много пари и са оставили къщата да тъне в безпорядък. Крещи, заплашва ги и пръска в лицата им лютив спрей. 

Крестина, която страда от астма, получава пристъп и припада. Ангелина и Мария решават да защитят сестра си. И когато баща им задрямва в креслото, трите момичета го нападат – с чук, нож и същия лютив спрей, който той е насочвал срещу тях. Борбата се пренася на стълбищната площадка, където Ангелина нанася фаталния удар в сърцето на баща си. 

Тялото на Хачатурян е намерено на стълбите на жилищния им блок с десетки прободни рани в гръдния кош и врата. На следващата сутрин трите сестри са обвинени в предумишлено убийство без смекчаващи вината обстоятелства. 

Сестрите признават, че са убили баща си, но твърдят, че са били принудени да се защитят след години на тормоз, унижение, физическо и дори сексуално насилие. В хода на разследването са открити доказателства за техните твърдения. Множество свидетели са потвърдили агресивното поведение на жертвата. 

Установено е, че срещу Михаил Хачатурян са били подавани жалби от учители на дъщерите му, но по тях не са били предприети действия. Според съпругата му и майка на трите момичета Аурелия Дундук, вероятната причина за това е приятелството на Хачатурян с ръководството на местната полиция. 

Самата Аурелия разказва, че е била жертва на системно насилие от съпруга си, а накрая е била прогонена от дома им, както и най-голямото им дете – синът им Сергей. Михаил забранил на майката и дъщерите да общуват по какъвто и да е начин. 

Познати на семейството свидетелстват, че Михаил бил крайно набожен и изповядвал изключително патриархални ценности. Той държал дъщерите му да са винаги до него, винаги на разположение, дори не ги пускал на училище. Медицинската експертиза потвърждава сексуално насилие. 

Адвокатите на сестрите настояват деянието им да бъде признато за самоотбрана и те да не бъдат съдени за предумишлено убийство. И в края на 2019 г. изглежда, че има всички шансове това да се случи. През декември 2019 г. главната прокуратура на Русия отказва да потвърди обвинителния акт срещу момичетата с аргумента, че в хода на разследването са допуснати сериозни нарушения и делото не бива да влиза в съда в този вид.

Следователите обжалват това решение. Главният прокурор Юрий Чайка нарежда да се извърши допълнително разследване, което да провери основателността на твърденията на близките на жертвата, че убийството е резултат на заговор с користни мотиви. През май 2020 първоначалното обвинение в предумишлено убийство е потвърдено.  

Срещу трите сестри се водят две отделни дела – едното срещу двете по-големи, а другото – срещу най-малката Мария, която по време на убийството е била непълнолетна, а впоследствие обявена за временно невменяема. 

В края на юли, след двугодишно следствие, на делото срещу Крестина и Ангелина най-после беше даден ход.

Процесът има много голям обществен отзвук, а влиятелни личности и правозащитници организират кампании в защита на момичетата. Случаят отново поставя във фокуса на вниманието проблемите с насилието върху жени в Русия, както и в по-широк план - темата за спазването на човешките права. 

Адвокатите на сестрите Хачатурян свързват втвърдяването на тона на прокуратурата и отказа деянието да се приеме за неизбежна самоотбрана с референдума за промени в конституцията в Русия от юни-юли тази година. С промените още по-категорично се утвърждава ролята на религията и „традиционните семейни ценности“ в руското общество, за сметка на зачитането на универсалните човешки права – линия, която Владимир Путин неотклонно следва от няколко години. 

През 2017 г. с аргумента запазване на семейството Русия декриминализира домашното насилие. Според приетите промени в Наказателния кодекс, ако побоите са причинили единствено болка и синини, но не и по-сериозна вреда на здравето, няма да се наказват със затвор, а с глоба или арест до 15 дни.

По данни на новинарския портал "Медиазона", от 2 500 жени, осъдени между 2016 и 2018 година за убийство или за убийство по непредпазливост, почти 2 000 са били жертви на домашно насилие.

В началото на май тази година омбудсманът на Русия Татяна Москалкова съобщи, че заради социалната изолация през април случаите на домашно насилие са се увеличили два и половина пъти, в сравнение периода преди епидемията. 

"Не си направила нищо нередно": Писмата на Джефри Епстийн до Гилейн Максуел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2