Снимка: © Getty Images

Съдът в Манхатън разсекрети архивни документи, които показва, че покойният милиардер Джефри Епстийн е поддържал контакт с бившата си партньорка Гилейн Максуел дори след края на връзката им.

Максуел беше задържана и обвинена за съучастие на Епстийн в организирането на мрежа за сексуален трафик на момичета. Финансистът така и не дочака съдебен процес - той беше намерен мъртъв в килията си преди година. Бившата му приятелка Гилейн Максуел обаче ще се изправи пред съда.

Адвокатите на британката твърдяха, че тя е прекъснала контактите си с Епстийн преди почти 10 години. Документите на прокуратурата обаче показват, че двамата са разменяли мейли през януари 2015 г. - малко след като една от предоплагаемите жертви на насилие Вирджиния Джуфре разказва историята си пред медиите.

Жената твърди, че през 2000 г. Гилейн Максуел се е запознала с нея в клуба "Мар-а-Лаго" на Доналд Тръмп в Южна Флорида и е предложила да работи за Епстийн като масажистка, без да има какъвто и да е професионален опит във физиотерапията. По това време Вирджиния е била на 17 г. Според Джуфре двамата са я склонили към предлагането на сексуални услуги на влиятелни мъже от приятелския им кръг - включително за сина на британската кралица принц Андрю. Тя твърди, че взаимоотношенията й с двойката са продължили 2 години.

"Гилейн Максуел ме въвлече в индустрията на сексуалния трафик. Тя е тази, която ме тормозеше редовно. Тя е тази, която ме предлагаше на мъже, казваше ми какво да правя, обучи ме да бъда сексуална робиня, насилваше ме физически, насилваше ме психически", казва Джуфре в показанията си пред съда от 2015.

Filthy Rich: Неприличната история на Джефри Епстийн

От разсекретените файлове се вижда, че в началото на 2015 г. Епстийн е започнал да пише чернова за официална позиция, която Гилейн Максуел да разпространи след разкритията на Джуфре. Няколко дни по-късно "Джефри Е." пише на бившата си партньорка: "Не си направила нищо нередно и бих те посъветвал да започнеш да го показваш. Излез навън с високо вдигната глава, не като беглец от затвора. Ходи на партита. Стегни се".

Имейлите са изпращани на адресат с псевдонима Gmax - това е името, което според ФБР е използвано от Гилейн Максуел при опит за регистриране на мобилен телефонен номер преди година. Разследващите твърдят, че псевдонимът е ползван от Максуел, за да не бъде засечена от службите и евентуално арестувана.

Документите, които получават публичност, са част от делото за клевета, което Вирджиния Джуфре завежда срещу Гилейн Максуел през 2015 г. Съдебният процес приключва със споразумение. В архива се съдържат твърдения, че жената е била принудена да прави секс с принц Андрю на частния остров на Джефри Епстийн заедно с няколко други непълнолетни момичета. Жалбоподателката твърди, че Епстийн я е инструктирал "да даде на принца всичко, което той поиска", а впоследствие да докладва на финансиста всички детайли за сексуалното насилие.

Епстийн е казвал на Джуфре, че "много хора му дължат услуги".

Твърденията за съучастие в сексуални престъпления срещу приниц Андрю все още не са доказани в съда. Самият той казва, че е невинен и че няма спомени да се е срещал с Вирджиния. Интервюто му за Емили Мейтлис (BBC), в което се опитва да представи защитната си теза, обаче се оказа толкова компрометиращо, че кралското семейство отне представителните му функции в разгара на скандала.

Емили Мейтлис: жената, която прави новините във Великобритания

58-годишната Гилейн Максуел беше арестувана в имение в Ню Хемпшир в началото на юли. Тя прекрати всички публични прояви след обвинението срещу Джефри Епстийн през лятото на 2019.

Прокуратурата я обвинява по шест състава на престъпления, включително за това, че е събирала непълнолетни момичета и ги е подготвяла за проституция. Някои от тях са насилвани сексуално от Джефри Епстийн още от средата на 90-те години.

Адвокатите на Максуел твърдят, че тя няма вина и че разследването срещу нея е несъстоятелно. Защитниците поискаха клиентката им да бъде пусната от ареста и да се настани в хотелска стая в Манхатън до началото на процеса, но съдът отказа да я освободи.

Прокуратурата твърди, че има изключително висок риск Гилейн Максуел да се укрие заради наличието на достъп до много голям финансов ресурс, международни контакти и френско гражданство. Франция и САЩ нямат споразумение за екстрадиция.

Очаква се в понеделник да бъдат разсекретени допълнителни съдебни документи, които може да хвърлят светлина върху делото срещу Максуел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

30 години затвор за Ар Кели: Първа присъда "виновен" за десетилетия на сексуален тормоз

Кели вероятно ще прекара остатъка от живота си зад решетките

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета