Тридневен траур след пожара в Тетово, при който загинаха 14 Covid-пациенти

Броят на загиналите при пожара в Covid-центъра на болницата в Тетово вече нарасна до 14 души. Още 12 пациенти от отделението са преместени за лечение, като няма опасност за живота им.

Правителството на Северна Македония обяви тридневен национален траур между 9 и 11 септември, като националният флаг на страната ще бъде спуснат наполовина.

Кабинетът на Зоран Заев призовава за отлагане на всички публични и частни тържества, културни и спортни събития в знак на съпричастност с близките на загиналите хора.

Разследването на причините за избухването на пожара продължава. Една от версиите за инцидента е евентуално нарушение при изграждането на модулното отделение, което представлява съвкупност от едноетажни павилиони в двора на основното лечебно заведение.

Целият Covid-център е изгорял за по-малко от час, а експлозиите на кислородните бутилки са затруднили допълнително работата на пожарникарите.

От Министерството на здравеопазването на Северна Македония твърдят, че както обектът в Тетово, така и останалите подобни отделения в страната са построени "по най-високите медицински стандарти и изисквания за безопасност".

Твърди се още, че при строителството са установени само "незначителни технически забележки", но те са отстранени преди настаняването на болните хора.

Северна Македония в момента преминава през ново увеличение на случаите на коронавирусна инфекция, като Тетово е сред най-засегнатите райони.

Според местните медии повечето от пациентите в лечебното заведение са били със средно тежко протичане на болестта, тъй като хората с най-сериозна нужда от интензивна помощ са прехвърлени в болницата в Скопие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024