Броят на загиналите при пожара в Covid-центъра на болницата в Тетово вече нарасна до 14 души. Още 12 пациенти от отделението са преместени за лечение, като няма опасност за живота им. 

Правителството на Северна Македония обяви тридневен национален траур между 9 и 11 септември, като националният флаг на страната ще бъде спуснат наполовина. 

Кабинетът на Зоран Заев призовава за отлагане на всички публични и частни тържества, културни и спортни събития в знак на съпричастност с близките на загиналите хора. 

Разследването на причините за избухването на пожара продължава. Една от версиите за инцидента е евентуално нарушение при изграждането на модулното отделение, което представлява съвкупност от едноетажни павилиони в двора на основното лечебно заведение.

Целият Covid-център е изгорял за по-малко от час, а експлозиите на кислородните бутилки са затруднили допълнително работата на пожарникарите. 

От Министерството на здравеопазването на Северна Македония твърдят, че както обектът в Тетово, така и останалите подобни отделения в страната са построени "по най-високите медицински стандарти и изисквания за безопасност". 

Твърди се още, че при строителството са установени само "незначителни технически забележки", но те са отстранени преди настаняването на болните хора. 

Северна Македония в момента преминава през ново увеличение на случаите на коронавирусна инфекция, като Тетово е сред най-засегнатите райони. 

Според местните медии повечето от пациентите в лечебното заведение са били със средно тежко протичане на болестта, тъй като хората с най-сериозна нужда от интензивна помощ са прехвърлени в болницата в Скопие. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари