Трима мъже отиват на съд за теглене на банкови кредити с чужди лични данни Снимка: © Getty Images

Нов случай на банкова измама с кражба на чужда самоличност е засечен в Пловдив. Районната прокуратура е повдигнала обвинения на трима мъже, които са изтеглили кредити за 19 000 лв. от името на неподозиращ човек.

Жертвата е 19-годишен младеж, който е заблуден от тримата извършители да им съдейства със свои лични данни. Чрез тях те са успявали да теглят онлайн кредити от мобилни приложения на банки, където потвърждаването на самоличността става и с т.нар. "лицева верификация".

Според разследващите - тази проверка може да се направи и само от снимка на лицето на измамения човек. За отпускането на онлайн кредити през някои финансови компании не се изисква получателят да присъства лично в офиса на банката.

Един от извършителите може да остане в ареста за постоянно по искане на прокуратурата. Той е задържан на 20 август, след като се е укривал в България след обявяването му за издирване.

Другите двама съучастници са на свобода под гаранция. Продължава и събирането на информация за евентуални други пострадали от схемата, която според прокуратурата е действала между август 2022 и юни 2023 г.

Това не е първият случай на дело за незаконно теглене на кредити на чуждо име в Пловдивска област. През август 2022 г. бяха арестувани мъж и жена, които бяха изтеглили над 78 000 лева след копиране на лични карти и техни снимки, с които кандидатстват за онлайн заеми.

В този случай жертвите на престъпленията се оказаха семейни приятели на двамата заподозрени.

Според делото - част от откраднатите пари са дадени за покупка на автомобил, а по-голямата част е била похарчена на хазарт. Процесът срещу тях все още продължава, а родителите на един от подсъдимите плащат вноските по взетите кредити.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024