Трима души са арестувани и обвинени за нападението над журналиста Слави Ангелов, съобщи главният прокурор Иван Гешев. 

Тримата са обвинени за престъпно сдружение, за причиняване на телесни повреди върху Ангелов и за държане на наркотични вещества. Самоличността на арестуваните не беше обявена.

Разследването за поръчителите все още продължава. 

Иван Гешев обаче посочи, че водещата версия е за нападение срещу журналиста заради професионалната му дейност, а престъплението е "резултат от действия на лица, които искат да дестабилизират държавата, срещу тях се водят други досъдебни производства и в момента се укриват извън държавата". 

Той отказа да коментира детайли около предположението си за конкретния потенциален поръчител. 

Проверяват се още два случая на нападения със сходен почерк. Ако се съберат доказателства за съпричастност на арестуваните към тях, ще бъдат повдигнати обвинения и за другите престъпления. 

"Доколкото знам, тримата са криминално проявени, не са осъждани лица. Конкретни доказателства ще бъдат коментирани пред съда в хода на искането за мярката за задържане на лицата. Изготвени са и ДНК експертизи. В едно от лицата е намерена "Моята борба" на Хитлер, знаме със свастики, чукове, палки, телескопични палки, белезници и какви ли още не "оръдия на труда", каза главният прокурор. 

"Доколкото ми е известно, лицата са спортисти, точно какъв спорт развиват, не съм се задълбочавал. Дали са от фенклуб или не - наказателната отговорност е лична. Не трябва да поставяме фенгрупи под общ знаменател", каза още той.  

Петима от общо 8 арестувани в четвъртък души остават в ареста на СДВР, каза ръководителят на столичната полиция Ивайло Иванов. 

"Сигурни сме, че това са извършителите, но нашата работа ще продължи", каза той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети