Трима убити при руски обстрел в Донецка област, Москва затвори летищата си Снимка: © Getty

Трима души са убити при руски обстрел в Донецка област, казаха от украинската прокуратура.

Според съобщението, публикувано късно снощи, и тримата загинали - две жени и мъж, са намерили смъртта си в село Торское (Торске на украински) около 18:50 ч. (и българско време) вчера. От канцеларията на главния прокурор на Украйна казаха още, че жертвите на възраст между 63 и 88 години били убити, докато седели на пейка.

В същото време Москва съобщи за поредни атаки с дронове, един от които се е разбил в сграда, която се строи в момента.

"Има самолети за Украйна. Има допълнителни бронирани технологии и ние укрепваме противовъздушната отбрана", заяви президентът Зеленски в традиционното си видеообръщение.

През последните дни той посети Швеция, Нидерландия, Дания и накрая Гърция, където разговаря с няколко държавни и правителствени ръководители от Балканите, включително с българския премиер Николай Денков.

Нидерландия и Дания обещаха да предоставят на Украйна изтребители Ф-16 като Нидерландия ще достави на Украйна и хиляда зарядни устройства за дистанционно разминиране.

Междувременно от руското военно министерство обявиха, че тази нощ един дрон се е разбил в строяща се сграда в Москва, а други два са били свалени от противовъздушната отбрана близо до столицата. При атаката няма пострадали хора.

"Безпилотните летателни апарати са били украински", пише министерството на отбраната.

Сигналът на първия дрон е бил заглушен със средства за радиоелектронна борба. Безпилотният летатален апарат е паднал върху строяща се сграда в Москва-Сити, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Въпросното здание е понесло незначителни щети. В две съседни пететажни сгради са били счупени няколко прозореца, каза кметът на Москва Сергей Собянин.

Два дрона са били свалени в Можайски и Химкински район в Московска област, съответно югозападно и северозападно от руската столица, съобщи още министерството на отбраната.

Първоначално Собянин каза, че един безпилотен летателен апарат се е разбил в строяща се сграда в бизнес района на Москва, а друг е бил свален от руската противовъздушна отбрана близо до столицата.

Всички летища на Москва (общо 4) временно са спрели работа, но вече отново функционират.

Във връзка с последните събития, говорител на американския държавен департамент днес каза, че Съединените щати нито насърчават, нито дават зелена светлина за украински нападения на международно признатата територия на Русия.

От Украйна зависи да реши как да се защитава от руската инвазия, която започна през февруари миналата година година, каза цитираният говорител на Държавния департамент.

Той допълни, че Русия би могла да сложи край на войната по всяко време, като се изтегли от Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024