Трима загинали след пожар в Covid-отделението на сливенска болница Снимка: © Getty Images

Трима пациенти са загинали след пожар в Covid-отделението на МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен.

Сигналът за инцидента е бил подаден в 02:39 ч. след полунощ в неделя - не от персонала, а от преминаващи покрай лечебното заведение граждани. На място са били изпратени два екипа на пожарната, които установили, че гори стая на 4-ия етаж, където е разположено Covid-отделението. Въпросната стая не е била част от интензивното отделение.

При потушаването на огъня те открили двама загинали мъже на място, а трети пациент е бил отведен с линейка към Пловдив. Мъжът е починал от нараняванията си рано сутринта на 14 ноември в Клиниката по изгаряния.

Нямало е други пациенти в горящата стая, заяви пред bTV началникът на пожарната в Сливен Владимир Демирев. Евакуирани са още 6 болни от две съседни стаи. Няма други поражения, както и обгазени хора. Бързата намеса на пожарникарите е успяла да предотврати още жертви.

Той добави, че причината за пожара най-вероятно не е свързана с кислородната инсталация, а с "небрежност от страна на пациентите". Те дори не направили опит да излязат от стаята, твърди Демирев.

Според областния управител на Сливен Минчо Афузов - един от болните е опитвал да пуши в стаята и е бил предупреждаван няколко пъти да не го прави. Това е една от двете основни версии за пожара, по които работят разследващите, тъй като до леглата е открита запалка. Другата версия е дефект в електроинсталацията.

Образувано е досъдебно производство за умишлено престъпление - срещу неизвестен извършител. Разпитани са общо 6 души.

Пред bTV синът на единия загинал коментира, че пациентите са били заключвани от болничния персонал, а баща му е тропал безуспешно по вратата. Пожарникарите е трябвало да разбият заключената врата, за да влязат. "Ще съдя болницата", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024