Тройни агенти и приятелка "под наем" от ФСБ: Шпионските игри между украинци и бойни пилоти от Русия Снимка: © Getty Images

Докато войната в Украйна не стихва - паралелно с бойните действия се е разгърнала странна шпионска операция, в която се оказват въвлечени бивши украински разузнавачи, руски бойни пилоти и агенти на ФСБ, както и българският анализатор от сайта "Bellingcat" Христо Грозев.

Грозев твърди, че е документирал цялата история, в която попадат "тройни агенти, подправени паспорти и фалшиви любовници".

"Да, станахме хроникьори на една от най-налудничавите контра-контра-разузнавателни операции на всички времена. И документалният филм все още се снима", казва той в Twitter.

Междувременно - Русия обяви, че е осуетила план на украинските служби за сигурност да отвлекат руски бойни самолети срещу обещания за възнаграждение. Според Грозев - операцията не само не е успех за Москва, а и е довела до разкриването на "десетки офицери от контраразузнаването, както и техните методи на работа и агенти под прикритие".

Всичко започва в началото на руската инвазия в Украйна, когато парламентът в Киев приема закон за отпускане на финансови възнаграждения за противникови войници, които предадат доброволно бойната си техника и оръжия.

Според Грозев - "бивши оперативни служители" на украинското разузнаване, които са работили по операция за осветяване на бойци на "Вагнер", решават да организират своя акция и да влязат в контакт с руски военни пилоти на база на новия закон. В този момент екипът на Bellingcat започва да документира операцията.

Отначало изглежда, че тя може да постигне пробив - руските пилоти изпращат клипове и снимки от вътрешността на самолетите си, като носят лист с написан номер, за да потвърдят, че имат непосредствен достъп до бойната техника.

Той обаче твърди, че "преговорите" между украинците и руснаците постепенно се променят, след като пилотите "бързо сменят тона, с което показват, че вече не говорят от свое име, а са инструктирани - вероятно от офицери на ФСБ във военното контраразузнаване".

Един от показателите за това, че руските служби се опитват да се надлъгват с украинците, е искането на един от пилотите да се организира извеждане в чужбина на любовницата му, а не на съпругата му.

Той изпраща нейни лични данни, които според Грозев са били достатъчни, за да установи "за пет минути", че младата жена е "вербувана от ФСБ и работи като фитнес инструктор през деня, а през останалото време е приятелка под наем за ФСБ".

Проверката им показва, че тя притежава международен паспорт и че е пътувала до Истанбул преди няколко месеца, както и до Барселона преди година - факти, които пилотът се оказва, че не е знаел за предполагаемата си "партньорка". Bellingcat получават достъп и до телефонната ѝ разпечатка, в която се вижда, че тя е контактувала с военен контраразузнавач от Русия.

След като и украинците разбират, че операцията им няма да има очаквания изход, двете страни започват да си подават взаимно фалшива информация - от неверни позиции на ПВО-системи до подправени карти на полетите от руска страна.

"В един момент украинците дори убедиха ФСБ да изпрати жената на един от пилотите - заедно с цял екип за проследяване от ФСБ - в Минск, където трябваше да чакат обещаната "среща" с украинските вербовчици. ФСБ чакаха напразно четири дни. Странната игра на взаимна измама приключи, когато ФСБ разбраха, че никой няма да се появи на една от предложените срещи (ФСБ искаха да идентифицират украински агенти), и осъзнаха, че са компромеитрани. А украинците осъзнаха, че най-вероятно няма да привлекат истински военен пилот", обяснява Христо Грозев.

Версията на ФСБ е, че военното разузнаване на Украйна стои зад целия сценарий, а руските служби са пресекли опита за пробив в сигурността на ВВС. Те твърдят още, че Христо Грозев участвал в кампанията на украинското разузнаване и "намерил двама куриери, които са участвали в предаването на парите".

Грозев отрича това, като обвинява Москва, че използва "обичайния микс от подправени "доказателства" и свободно интерпретирани факти". Той заявява, че официалните служби на Киев нямат нищо общо с акцията, а "на практика цялото контраразузнаване на ФСБ се бореше със зъби и нокти срещу група доброволци - и то не за първи път".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023
Важно днес

ВАС окончателно задължи "Витоша ски" да поправи Драгалевския лифт

Решението потвърждава законността на заповед от главния архитект, издадена преди 2 години

14:14 - 29.11.2023