Тройни агенти и приятелка "под наем" от ФСБ: Шпионските игри между украинци и бойни пилоти от Русия Снимка: © Getty Images

Докато войната в Украйна не стихва - паралелно с бойните действия се е разгърнала странна шпионска операция, в която се оказват въвлечени бивши украински разузнавачи, руски бойни пилоти и агенти на ФСБ, както и българският анализатор от сайта "Bellingcat" Христо Грозев.

Грозев твърди, че е документирал цялата история, в която попадат "тройни агенти, подправени паспорти и фалшиви любовници".

"Да, станахме хроникьори на една от най-налудничавите контра-контра-разузнавателни операции на всички времена. И документалният филм все още се снима", казва той в Twitter.

Междувременно - Русия обяви, че е осуетила план на украинските служби за сигурност да отвлекат руски бойни самолети срещу обещания за възнаграждение. Според Грозев - операцията не само не е успех за Москва, а и е довела до разкриването на "десетки офицери от контраразузнаването, както и техните методи на работа и агенти под прикритие".

Всичко започва в началото на руската инвазия в Украйна, когато парламентът в Киев приема закон за отпускане на финансови възнаграждения за противникови войници, които предадат доброволно бойната си техника и оръжия.

Според Грозев - "бивши оперативни служители" на украинското разузнаване, които са работили по операция за осветяване на бойци на "Вагнер", решават да организират своя акция и да влязат в контакт с руски военни пилоти на база на новия закон. В този момент екипът на Bellingcat започва да документира операцията.

Отначало изглежда, че тя може да постигне пробив - руските пилоти изпращат клипове и снимки от вътрешността на самолетите си, като носят лист с написан номер, за да потвърдят, че имат непосредствен достъп до бойната техника.

Той обаче твърди, че "преговорите" между украинците и руснаците постепенно се променят, след като пилотите "бързо сменят тона, с което показват, че вече не говорят от свое име, а са инструктирани - вероятно от офицери на ФСБ във военното контраразузнаване".

Един от показателите за това, че руските служби се опитват да се надлъгват с украинците, е искането на един от пилотите да се организира извеждане в чужбина на любовницата му, а не на съпругата му.

Той изпраща нейни лични данни, които според Грозев са били достатъчни, за да установи "за пет минути", че младата жена е "вербувана от ФСБ и работи като фитнес инструктор през деня, а през останалото време е приятелка под наем за ФСБ".

Проверката им показва, че тя притежава международен паспорт и че е пътувала до Истанбул преди няколко месеца, както и до Барселона преди година - факти, които пилотът се оказва, че не е знаел за предполагаемата си "партньорка". Bellingcat получават достъп и до телефонната ѝ разпечатка, в която се вижда, че тя е контактувала с военен контраразузнавач от Русия.

След като и украинците разбират, че операцията им няма да има очаквания изход, двете страни започват да си подават взаимно фалшива информация - от неверни позиции на ПВО-системи до подправени карти на полетите от руска страна.

"В един момент украинците дори убедиха ФСБ да изпрати жената на един от пилотите - заедно с цял екип за проследяване от ФСБ - в Минск, където трябваше да чакат обещаната "среща" с украинските вербовчици. ФСБ чакаха напразно четири дни. Странната игра на взаимна измама приключи, когато ФСБ разбраха, че никой няма да се появи на една от предложените срещи (ФСБ искаха да идентифицират украински агенти), и осъзнаха, че са компромеитрани. А украинците осъзнаха, че най-вероятно няма да привлекат истински военен пилот", обяснява Христо Грозев.

Версията на ФСБ е, че военното разузнаване на Украйна стои зад целия сценарий, а руските служби са пресекли опита за пробив в сигурността на ВВС. Те твърдят още, че Христо Грозев участвал в кампанията на украинското разузнаване и "намерил двама куриери, които са участвали в предаването на парите".

Грозев отрича това, като обвинява Москва, че използва "обичайния микс от подправени "доказателства" и свободно интерпретирани факти". Той заявява, че официалните служби на Киев нямат нищо общо с акцията, а "на практика цялото контраразузнаване на ФСБ се бореше със зъби и нокти срещу група доброволци - и то не за първи път".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024