Трябва ли спортистите да се месят в политиката: ЛеБрон спечели спора със Златан Ибрахимович Снимка: © Getty Images

Нужно ли е спортистите да се намесват в политиката и да защитават социални каузи, или не трябва да им се дава толкова голяма гласност? Тази тема стана обект на разгорещен спор между баскетболната звезда ЛеБрон Джеймс и футболната легенда Златан Ибрахимович.

39-годишният швед, който играе за „Милан“, обяви в интервю за Canal+, че спортистите като крилото на „Лос Анджелис Лейкърс“ трябва да избягват политиката и да се концентрират върху работата в тренировките и мачовете. Той критикува Джеймс, който е един от най-ярките гласове срещу расовата несправедливост и полицейското насилие.

„Не ми харесва, когато хора с висок статус говорят за политика. Правете това, в което сте добри. Аз играя футбол, защото съм най-добър в това. Не съм политик. Това е първата грешка на тези хора – когато станат известни, се намесват там, където не трябва. Това не изглежда добре“, каза Ибрахимович.

Джеймс не му остана длъжен: „Никога няма да замълча за нещата, които смятам, че са грешни. Аз се моля за моите хора и проповядвам равенство, социална справедливост, борба против расизма – все неща, които се случват в нашето общество“.

ЛеБрон е един от спортистите, които постоянно изразяват позицията си по политически теми и подкрепят социални каузи не само с думи, но и с действия. Години наред баскетболистът се посвещава на фондацията си, а през 2016 откри частно училище в родния си щат Охайо, в което дава шанс за обучение на деца от семейства, „отпаднали от обществото“. Учебното заведение носи наименованието „I Promise“ („Аз обещавам“) – ясно послание към децата, които изпитват проблеми да завършат обикновено училище.

36-годишният шампион на NBA е водещият катализатор на движението „Black Lives Matter“ за правата на чернокожите в баскетболните среди. Когато полицай застреля Джейкъб Блейк в Уисконсин миналото лято, той се свърза с бившия президент Барак Обама, за да го попита как трябва да постъпят играчите от лигата. В крайна сметка те бойкотираха мачовете и NBA бе поставена на пауза в продължение на няколко дни.

Най-добрият пример за политическата активност на Джеймс дойде по време на президентските избори. Тогава баскетболистът и още няколко спортисти създадоха неправителствената организация „More Than A Vote“ („Повече от глас“), с която информираха афроамериканците как да дадат гласа си и ги призоваха да го направят. ЛеБрон е един от най-яростните противници на Доналд Тръмп.

„Никога не сме казвали на някого за кого да гласува. Просто искахме хората да се възползват от възможността си и да създадат промяна“, каза четирикратният шампион на NBA.

„Тъй като съм част от една различна общност и като малък виждах как се случват нещата, знам, че гласът на чернокожите се заглушава. Знам го, защото в моето училище имам над 300 деца, което преминават през едно и също години наред. Аз съм техният глас и използвам платформата, която имам, за да осветя всичко, което се случва не само при тях, не само в САЩ, но и по целия свят“, обяви Джеймс в отговор на критиките от страна на Ибрахимович.

Шведският футболист е един от хората, които разпалват най-големи скандали в спорта. Преди няколко седмици той се сблъска на терена с белгиеца Ромелу Лукаку от „Интер“ и отправи обиди към членове на семейството му. Златан никога не е пестил думите си и е изказвал открито мнението си по всякакви теми.

ЛеБрон Джеймс припомни, че през 2018 шведският нападател, който е син на баща от Босна и Херцеговина и майка от Хърватия, сам е обвинил медиите в Швеция в „прикрит расизъм“. Тогава Ибрахимович каза, че ако името му е било различно, може би хората биха се отнасяли към него много по-добре.

„Той е човекът, който говореше за същите неща преди време. Не аз съм този, който трябва да напада, защото съм си написал домашното“, отбеляза ЛеБрон.

Наистина, Златан каза преди три години по Canal+, че към него е бил проявен расизъм: „Той съществува, 100% съм сигурен. Ако фамилията ми беше Андерсон или Свенсон, повярвайте ми, щяха да ме защитават, дори да ограбя банка“.

Преди няколко дни футболистът написа в Instagram, че в света му „няма място за расизъм“ и че „всички сме равни“.

Срещу ЛеБрон Джеймс и други спортисти вече е имало изказвания да спрат да се занимават с политика. Коментаторът на Fox News (медията, превърнала се в бастион на Доналд Тръмп) Лаура Ингреъм каза през 2018, че баскетболистът трябва просто да „млъкне“ и да си гледа работата.

„Чували сме това хиляди пъти“, отговори той този уикенд. „Трябва да се чувствате привилегировани, да сте благодарни, че имате шанса да дриблирате топката или да я ритате към вратата. Не трябва да говорите за нищо друго. Нещата обаче не стоят така. Докато аз съм тук, ще отстоявам позицията си много дълго време“.

Той припомни как е подпомогнал каузата на бившата шампионка на WNBA Рене Монтгомъри да стане първата жена собственик на баскетболен отбор. С негова помощ тя придоби пакет акции в „Атланта Дрийм“. „Ако бях мълчал, това нямаше да се случи“, каза Джеймс, отбелязвайки приноса си в дебата за равенство между половете.

Светът на спорта подкрепи ЛеБрон в казуса срещу Ибрахимович. Съотборникът му в „Лос Анджелис Лейкърс“ Денис Шрьодър, който е натурализиран германец, каза, че „всеки спортист трябва да използва платформата, която има, за да промени света“.

Четирикратният златен медалист на САЩ в леката атлетика Майкъл Джонсън също е в лагера на Джеймс. „Добре, Ибра – според твоята позиция ЛеБрон е страхотен баскетболист и не трябва да се занимава с политика. Ти си много добър във футбола, така че не трябва да изразяваш мнение за Джеймс и да използваш неговата платформа, за да добиеш още по-голяма популярност. Не се изразявай за нищо извън футбола“, написа той в Twitter.


Как самоубийството на един треньор дръпна завесата на насилието в спортната гимнастика

Тайгър Уудс има голям късмет, че се е отървал жив


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024