Царево след наводнението: Без ток през нощта, морето и питейната вода са замърсени

Трима души се издирват, а няколко населени места в община Царево остават откъснати заради разрушени мостове. Двама са загиналите, като все още се изяснява дали те са част от обявените за безследно изчезнали хора.

Няма бедстващи деца, а над 100 души от къмпингите по крайбрежието са евакуирани.

Това стана ясно от брифинг на премиера Николай Денков и кмета на Царево Георги Лапчев.

Захранването с електричество ще остане прекъснато през цялата нощ, защото сградите все още не са отводнени и има опасност от токови удари. Уговорката с EVN е в сряда сутрин или през деня да се подаде сигнал към кои градове и села ще може да се възобнови подаването на ток.

Денков отправи няколко предупреждения към хората:

  • Никой да не влиза в морето около наводненото южно крайбрежие през следващите 48 часа, защото водата е опасна, замърсена и бурна;
  • Питейната вода не бива да се ползва в близките два дни, докато ВиК не обяви официално съобщение, че е чиста. В момента тя може да се използва само за битови нужди.
  • Всички доброволци, които искат да помогнат на бедстващия регион, трябва да координират от кризисния щаб в Царево, за да е ясно кой и къде би бил най-полезен.

Премиерът отхвърли версията, която по-рано общински съветник от Царево лансира, за задръстени дерета и речни корита като причина за тежките щети от пороя.

"Абсолютно категорично в този случай става дума за изключително количество валежи, което много рядко се случва, нямаме никакви индикации, че проблемите са като тези в други случаи. Просто теренът е такъв, че като вали в определени количества, по билата се стича и оттам си тръгва по пътя реката, и където стигне, залива", каза Николай Денков.

Той посочи, че не само в България, но и в Турция, и в Гърция днес има тежки валежи.

И в трите страни има загинали хора - един човек във Волос (Гърция), двама души в района на Къркларели (Турция).

Социалните служби ще започнат да правят огледи на щетите на местните домакинства, веднага щом водата се оттече.

Хората ще имат право на два типа помощи - еднократна помощ до 1512 лв. за щети от наводнението по сградите и до 2500 лв. за възстановяване на уреди и покъщнина.

Децата от пловдивското училище, които са на летен лагер в района на Царево, са настанени на по-високи етажи на наводнения хотел. Засега не се налага тяхната евакуация, по препоръка на пожарната.

На място работят 11 екипи, 35 служители и 2 екипа водолази от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас.

Мобилизирани са допълнително хидромоторните модули от Регионалните дирекции на пожарната в Кърджали и Ст.Загора. Екипи на Жандармерия, Областна дирекция на МВР - Бургас и на Гранична полиция участват в евакуацията на хора.

В готовност за овладяване на последствията от бедствието са и модулни формирования за борба с природни бедствия от Министерство на отбраната. След постъпило искане от областния управител Пламен Янев, военното формирование от състава на КЛП (Командване за логистична поддръжка) в гр. Бургас осигурява военнослужещи и високопроходима техника за доставка до бедстващите райони на сухи хранителни пакети и питейна вода, осигурени от областната управа.

Звената на МРРБ работят в денонощен режим до овладяване на бедствената ситуация. Звената на Областно пътно управление – Бургас и „ВиК” ЕАД Бургас се включиха в отстраняването на последиците от наводненията на територията на Община Царево.

АПИ предприема спешни мерки за почистване на републиканските пътища в района на Царево от свлечените камъни, земна маса и дървета от падналите проливни валежи в района.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024