Снимка: © Булевард България

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров обяви, че е предупредил 15 дни по-рано за оставката си лидери на "основни парламентарни сили, част от които са в управляващата коалиция". С 10-дневно предизвестие той е уведомил и президента Румен Радев.

Бившият главен прокурор твърди, че процедурата за отнемането на достъпа му до класифицирана информация е започнала след това - двама агенти от ДАНС са го посетили за беседа и са го информирали, че тя е в ход. Той е давал обяснения по същата процедура и през август 2021 г. и твърди, че няма теч на информация, а предупреждението му е направено по законен ред.

От думите му пред журналисти след изслушването в Народното събрание стана ясно, че не е имал среща с премиера Кирил Петков.

На въпроса кои са политическите сили, които е предизвестил за оставката си, той каза: "Онези, които според мен заслужават институционално уважение", но отказа да обяви кои са.

Първоначално той не отговори на изричния въпрос дали сред тях е БСП, но впоследствие каза: "всички политически лидери, без политическите лидери на "Продължаваме промяната" и "Да, България".

На 13 януари Цацаров обяви пред "24 часа", че планира да напусне поста си начело на антикорупционната комисия, която оглавява от 2019 г. Ден по-късно ДАНС отне достъпа му до класифицирана информация.

Той обяви, че със стажа си като съдия и главен прокурор не смята, че може да бъде обвиняван в това, че е изнасял секретна информация и обяви процедурата "акт на лично отмъщение за един и евтин политически пиар за друг, с който трябва да потуши проблемите, които стоят пред него".

С възстановяването си на служба като прокурор във ВКП той ще получи автоматично достъп до класифицирана информация, но по делата, които му бъдат възлагани.

На въпроси от ГЕРБ Цацаров обяви, че има данни, че Бойко Рашков е подал сигнал до службата заради скандала "ЦУМГейт" от 2017. По това време той все още беше главен прокурор и се оказа, че е провел среща в кабинета на бившия ръководител на БСП Пловдив Георги Гергов с бизнесмена Сашо Дончев, като по думите на Дончев - му е оказвал натиск да промени редакционната политика на в. "Сега", за да няма проблеми с бизнеса си.

Формално Цацаров беше проверяван от Инспектората на ВСС, който не откри нарушения на етичните правила на магистратите от негова страна.

Той обяви, че ако данните му за намесата на Рашков са неверни, ще му се извини. Ако са верни и си върне допуска до класифицирана информация след обжалването пред съда - "с г-н Рашков ще се срещнем на друго място, където аз ще защитя името си по друг начин".

Мотивите да подаде оставка от КПКОНПИ той обвърза с "безкрайните упражнения върху моето име".

"Всеки човек има достойнство, степента на моето достойнство е дотам, че не мога да приема да бъда обвиняван за всичко, което някой не е направил", обяви той пред депутатите.

Цацаров нарече председателя на ДБ Христо Иванов "човек, от когото не съм чул нищо друго освен репликите "Да, г-н премиер" и "Добре, г-н премиер" по време на срещи с Бойко Борисов.

Той атакува и премиера Кирил Петков за това, че не се заел приоритетно с енергетиката и Covid-кризата, а "две длъжности се оказаха основна пречка пред това управляващите да реализират това, за което имат намерение да реализират".

"Ако само аз съм причината корупцията да цъфти, ок, подавам оставка. Освобождавам терена на тези, които ме обсипват с критики, им давам възможност да покажат какво могат", каза Цацаров.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години