Снимка: © Народно събрание

Бившият главен прокурор и настоящ председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров обяви, че ще заведе дело за клевета срещу Антикорупционния фонд (АКФ). Причината – излъченият нов епизод от казуса „Осемте джуджета“, в който Явор Златанов споменава няколко пъти имената на Цацаров и Иван Гешев.

Бизнесменът Явор Златанов, който е съдружник с баща си Илия Златанов в асансьорните заводи „Изамет“, беше арестуван през 2019. Той заяви, че е бил подлаган на натиск от прокуратурата да прехвърли дялове от фирма на лице, посочено от Петьо Еврото - бившия следовател Петьо Петров.

В интервюто от 4 октомври, излъчено от АКФ, Златанов споменава пред журналиста Николай Стайков и бившия прокурор Андрей Янкулов разговор с дъщеря си Бела – от първия брак с ТВ-водещата Радост Драганова. По думите му, тя му разказала, че майка ѝ споделила: „Искам да знаеш, че моето гадже е най-големият прокурор в България и скоро няма да пуснат баща ти“. Златанов твърди, че приятелят на бившата му съпруга е бившият главен прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров отрича твърденията, Радост Драганова също ги нарече „лъжи“ в писмо до АКФ.

На 5 октомври Цацаров е изпратил писмо до Антикорупционния фонд, в което посочва, че не е потърсена и представена гледната му точка по случая. „Не познавам нито г-жа Радост Драганова, нито г-н Явор Златанов. Нямам каквато и да е намеса или участие в действия на Специализираната прокуратура, свързани с повдигането на обвинения или задържането на Явор Златанов. Опитите за внушения в тази насока представляват откровена лъжа", посочва бившият главен прокурор.

"С оглед заявеното в интервюто от 4 октомври 2021 г., че поради интимна връзка с бившата съпруга на Явор Златанов съм предизвикал задържането му, както и други действия спрямо него в хода на досъдебно производство, ще сезирам компетентната прокуратура да извърши проверка на всички мои действия, свързани с това производство. Ще направя това, тъй като внушението в публикацията на "Антикорупционния фонд" е, че съм извършил престъпление против правосъдието. Едновременно с това ще предприема необходимите действия пред съдебните органи с оглед публично разпространените клевети", заявява Цацаров.

ТВ-водещата Радост Драганова също реагира след публикуваното интервю. Тя е поискала от АКФ оригиналните записи с бившия ѝ съпруг. „Когато ги получа, готова съм с исковата ми молба и ще го дам под съд, както вече съм го съдила и съм печелила дела срещу него заради слухове, които е пускал за мои любовници“, пише тя относно Златанов.

„За всички е ясно, че аз не познавам г-н Цацаров. Той също със сигурност няма представа коя съм“, заявява Драганова.

От АКФ придружават позицията на Цацаров с коментар, че казусът „Осемте джуджета“ е бил откровено заметен под килима от прокуратурата и всички останали институции. „В същото време в този казус са замесени достатъчно на брой висши магистрати, за да го смятаме за важен за разкриване на потенциални зависимости и даване на отговор на въпроса как и в чия полза работи българската прокуратура в определени случаи", посочват от Антикорупционния фонд. Въпреки заключението на съда, че Петьо Петров е осъществил провокация към подкуп по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, той не беше наказателно преследван за това от прокуратурата по времето, когато Цацаров я оглавяваше, напомнят от АКФ.

Те определят като натиск върху организацията публикуваната позиция на председателя на КПКОНПИ.

АКФ ще публикува и следваща част от интервюто с Явор Златанов.

Преди повече от година Антикорупционният фонд в поредица от няколко епизода разказа как в опит да разреши спор за активите на групата дружества "Изамет" в своя полза Илия Златанов се обръща за съдействие към Петьо Еврото. Според неговите твърдения - на среща в ресторант "Осемте джуджета" Петров му обещава бърза намеса на прокуратурата в негова полза. Скоро след това Явор Златанов, майка му и сестра му са задържани по дело на Специализираната прокуратура като част от организирана престъпна група за рекет и изнудване.

В интервюто от 4 октомври Явор Златанов разказва, че прокурорите му иззели над 550 хиляди евро в брой и златни монети. Докато е задържан, получава информация, че ще бъде освободен единствено ако прехвърли оставащите дялове във фирмата на лицето, сочено от Петьо Еврото.

Следващите месеци той прекарва в болница и твърди, че е бил „осакатен“ и „мачкан“ от прокуратурата. Пуснат е под гаранция, но вече е претърпял операция по премахване на единия бъбрек, а другият не функционира, и той бил „93% инвалид“.

"След като видяха, че ще оцелея, продължиха с натиска да си прехвърля дяловете - съседи, познати и непознати хора ме предупреждаваха и съветваха. Видях, че тези хора са много, много силни“, казва Явор Златанов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%