Цената на природния газ се срина, а доставките са подсигурени. Отлага ли се енергийната криза в Европа? Снимка: © Getty Images

Само допреди месеци германските власти водеха мъчителни дебати за това кои отрасли трябва да бъдат спрени, ако страната се окаже в ситуация на недостиг на природен газ заради действията на Русия и войната, която започна Владимир Путин в Украйна.

Днес, когато хранилищата са почти пълни до краен предел, а цените рязко спадат, енергийната криза в Европа изглежда не е чак толкова спешна.

Германия трябваше да се откаже от зависимостта си от руски газ и да намери алтернативни доставчици, за да се подготви за зимата, пише американският вестник "Washington Post". В четвъртък газовите хранилища в страната бяха пълни на 97,7%. Общите европейски запаси са на ниво от 93,8 %, което е доста над запожената от съюза цел да се достигне 80% запълнен капацитет преди ноември.

Препълнените хранилища са една от причините за рязко поевтиняване на краткосрочните цени на борсите в Европа, като във вторник референтната цена на газа падна до 93 евро за мегаватчас - спад от над 70% спрямо пиковата стойност.

"Ако се върнем 3-4 месеца назад, никой не е очаквал, че ще бъдем там, където сме днес. Нещата все още могат да се объркат, най-вече заради температурата или нещо неочаквано като саботаж например, но поне за момента нещата изглеждат по-добре от очакваното", казва Йенс Зюдекум, професор по международна икономика в Института за икономика на конкуренцията в Дюселдорф.

В един момент цената на нидерландската борса за час дори премина в отрицателна стойност, което означава, че при толкова малко останали места за съхранение на закупен газ търговците за кратко време са били готови да платят на някого, за да се отърват от него. Това белязва необикновен момент за Европа, чийто енергиен пазар беше ударен вследствие на руската инвазия в Украйна.

Експертите обаче твърдят, че все още има много причини за предпазливост. Те посочват, че рязкото понижение на паричния пазар е просто сезонна променливост, която няма да донесе много облекчение за потребителите. Очаква се тази зима цените все още да бъдат около седем пъти по-високи от обичайните. Според някои експерти особено суровото време може да доведе и до недостиг на доставките, посочва "Washington Post".

Прироридният газ се използва преди всичко за отопление в европейските домакинства. Необичайно топлият октомври означаваше, че хората по-рядко пускат радиаторите си, а на фона на напълните резервоари това донесе и момент на свръхпредлагане.

"Това е като да запасите хладилника си преди снежна буря, която не идва - или по-точно в този случай се забавя малко. Така че в най-близко бъдеще ви остава да се чудите какво да правите с цялата тази храна", обяснява Дъстин Майер, вицепрезидент за пазарите на природен газ в Американския петролен институт.

С идването на зимата обаче държавите ще започнат да изразходват запасите си.

"Ясно е, че все още има газова криза. Фактът, че имаме няколко много топли седмици, не променя това. Цените ще тръгнат нагоре веднага, щом дойдат първите студени дни", казва професорът по енергийна политика Лион Хирт, цитиран от изданието.

Германският енергиен регулатор заяви тази седмица, че въпреки краткосрочните промени "предприятията и частните потребители трябва да се адаптират към значително по-високите цени на газа". Въпреки че по-ниските цени на паричния пазар са "нещо добро", промените "ще засяганат потребителите с известно закъснение", обясни говорител на германското енергийно министерство, като посочва, че потребителите и промишлените предприятия трябва да продължат да пестят енергия, за да избегнат недостиг на газ.

Индустриите, които използват интензивно горивото, вече изпитват затруднения. Германският гигант в химическата промишленост BASF - чийто завод използва повече газ от цяла Швейцария - заяви тази седмица, че ще намали трайно броя на служителите си в Европа, позовавайки се на нарастващите цени на енергията, които правят региона неконкурентоспособен.

Европа е успяла да се справи с доставките на горивото преди очевидния саботаж по най-големия ѝ газопровод с Русия - "Северен поток 1". Според Йенс Зюдекум, който съветва германското Министерство на енергетиката, страната "е купила целия пазар" на втечнен природен газ и "сега това се отплаща".

Но макар че Европа успя да допълни доставките си и без помощта на Москва, тя все още не разполага с инфраструктура, която да замени изцяло руския газ. А това все още е проблем, който е далеч от това да бъде разрешен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024