Централните хали в София ще имат нова сцена за култура, изкуства и наука

Сутеренът с археологическите разкопки на Централните хали вече ще бъде отворена сцена за култура, изкуства и наука.

Това е част от концепцията на Кауфланд България след ремонта на историческата сграда в центъра на София.

Отделно от възстановената функция на сградата като „покрит пазар“, в сутерена с археологическото наследство от древна Сердика, предстои да бъде развиван културен календар с музикални, сценични, изящни и визуални изкуства. Част от него ще бъде и специална селекция от медийни събития.

Основна част в програмата ще са образователните теми, свързани с културното наследство на София и района около Централни хали, изкуствата и културата с превес на младите и изгряващи артисти, кулинарната култура, свързана исторически със сградата и квартала, и детската програма, която ще се развива съвместно с най-голямата книжарница за детски книги, създадена от Гринуич в сутерена.

Нов Обществен съвет от доказани експерти с отношение към градската среда и културата ще съблюдава за изпълнение на целите – а именно – налагането на сцена „Централни хали“ като част от градската културна идентичност.

В обществения съвет са включени 6 участника, като председател е проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова (УАСГ). Останалите членове са доц. д-р Венета Ханджийска (Регионален исторически музей – София), Константин Вълков (журналист), Даниел Ненчев (журналист), Петър Димитров (AtoJazz) и Стефан Огнянов (Sofia Free Tour).

“Паметникът на културата не са само фасадите, а цялата архитектурно-художествена композиция, която носи в себе си духа на времето." сподели проф. Кандулкова по време на представянето.

"В случая с Централни Хали бизнесът мъдро е осъзнал, че културната ценност дава качества, които го правят уникален. Целта е хората да започнат да отиват в Халите, защото имат среща, за да опознават историята и културата. Това е един успешен модел за опазване и социализиране на културното наследство, именно когато всички по веригата са щастливи.“

Програмата за юни, юли и августи 2024 г. вече е планирана.

От есента на 2024 г. сцена "Централни хали" ще събира нови предложения от артисти и културни мениджъри за събитията, които ще се провеждат занапред.

Проектите трябва да отговарят на едно или повече от четирите приоритетни направления за развитие на Централни хали като културна дестинация, а одобрените предложения ще получават безвъзмездно ползване на сцената и техническо обезпечаване, позициониране в медиите и приходи от продажба на билети.

Предложенията ще бъдат оценявани от Обществения съвет и трите проекта с най-висок брой точки ще получават и допълнителна финансова подкрепа в размер на 5000 лв. Откритата покана ще е отворена за кандидатури до 15.07.2024 г.

Още информация за сцената, концепцията и отворената покана, както и всички предстоящи новини за културната програма на Централни хали ще бъдат публикувани текущо на www.sofia-hali.bg и в социалните мрежи.

“С реализирането на проект „Централни хали“ ние не само изпълнихме поетия ангажимент към обществото, възстановявайки безценната сграда, но го надхвърляме, превръщайки част от пространството в градска сцена за култура, изкуства и образователни проекти. С голямо вълнение инвестираме в развиването на нова градска сцена, като амбицията ни е да я развиваме и надграждаме с богата културна програма, отворена към градски изпълнители и различни артистични формати“. Това подчерта Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и социална отговорност“ в Kaufland България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024