ЦИК глоби Расате и "Чикагото" заради реч на омразата в участията им по БНТ

Централната избирателна комисия (ЦИК) глоби кандидат-депутатите Боян Расате и Венцислав Ангелов-Чикагото заради реч на омразата по време на предизборната кампания. Това става ясно от две самостоятелни решения на избирателния орган, взети след сигнал от Съвета за електронни медии (СЕМ).

Расате, който е кандидат на Български национален съюз "Нова демокрация", и Ангелов (известен и с прякора Чикагото) - председател на партия с името "Истината и само истината", ще трябва да платят глоба в размер между 200 и 2000 лв., съгласно изборното законодателство.

Първият ще бъде санкциониран заради негово участие в предаването "Панорама" по БНТ, в което той призовава за насилие срещу определени политически активисти и граждани. Изказването, заради което Расате е глобен, е, че "за да живеем добре, и да си върнем човешкото достойнство, трябва да изкореним проблема. Тези хора трябва да бъдат наказани. Дали ще ги бесим, дали ще ги обезглавим...".

Венцислав Ангелов е санкциониран заради думи с антисемитски послания, с които заплашва с бесилки и призовава "цялата ционистка сатанинска сган и ционистите от малката държава Израел да напуснат България".

ЦИК посочва, че изказванията на двамата кандидат-депутати накърняват добрите нрави, което е в нарушение на Изборния кодекс. Съставен им е акт, който ще бъде изпратен до областния управител на София, за да издаде наказателно постановление.

И Расате, и Ангелов са осъждани за криминални престъпления - първият беше признат за виновен за нападението над ЛГБТ-центъра "Рейнбоу хъб", а последният за притежание на наркотици с цел разпространение.

Действащият Изборен кодекс обаче не поставя никакви ограничения за участието им в национален ефир, а напротив, дава им равно право на изява с всички най-големи партии и коалиции. Поправката в изборния закон, която предвижда това, беше приета още в 45-ото Народно събрание. Тя беше предложена от парламентарната група на "Има такъв народ", но вече няколко предизборни кампании подред е основната причина за противоречиви и нелепи политически изяви.

Те дори привлякоха вниманието на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, който реши да се извини на зрителите за участията на някои кандидат-депутати и призова следващия парламент да промени "недомислената" поправка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023

Гуинет Палтроу спечели един цял долар, след като съдът я оправда за ски катастрофата

Съдебното жури отсъди в полза на актрисата и с това беше сложена развръзката на странния съдебен процес около ски инцидент

09:16 - 31.03.2023