ЦИК глоби Расате и "Чикагото" заради реч на омразата в участията им по БНТ

Централната избирателна комисия (ЦИК) глоби кандидат-депутатите Боян Расате и Венцислав Ангелов-Чикагото заради реч на омразата по време на предизборната кампания. Това става ясно от две самостоятелни решения на избирателния орган, взети след сигнал от Съвета за електронни медии (СЕМ).

Расате, който е кандидат на Български национален съюз "Нова демокрация", и Ангелов (известен и с прякора Чикагото) - председател на партия с името "Истината и само истината", ще трябва да платят глоба в размер между 200 и 2000 лв., съгласно изборното законодателство.

Първият ще бъде санкциониран заради негово участие в предаването "Панорама" по БНТ, в което той призовава за насилие срещу определени политически активисти и граждани. Изказването, заради което Расате е глобен, е, че "за да живеем добре, и да си върнем човешкото достойнство, трябва да изкореним проблема. Тези хора трябва да бъдат наказани. Дали ще ги бесим, дали ще ги обезглавим...".

Венцислав Ангелов е санкциониран заради думи с антисемитски послания, с които заплашва с бесилки и призовава "цялата ционистка сатанинска сган и ционистите от малката държава Израел да напуснат България".

ЦИК посочва, че изказванията на двамата кандидат-депутати накърняват добрите нрави, което е в нарушение на Изборния кодекс. Съставен им е акт, който ще бъде изпратен до областния управител на София, за да издаде наказателно постановление.

И Расате, и Ангелов са осъждани за криминални престъпления - първият беше признат за виновен за нападението над ЛГБТ-центъра "Рейнбоу хъб", а последният за притежание на наркотици с цел разпространение.

Действащият Изборен кодекс обаче не поставя никакви ограничения за участието им в национален ефир, а напротив, дава им равно право на изява с всички най-големи партии и коалиции. Поправката в изборния закон, която предвижда това, беше приета още в 45-ото Народно събрание. Тя беше предложена от парламентарната група на "Има такъв народ", но вече няколко предизборни кампании подред е основната причина за противоречиви и нелепи политически изяви.

Те дори привлякоха вниманието на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, който реши да се извини на зрителите за участията на някои кандидат-депутати и призова следващия парламент да промени "недомислената" поправка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024