"Руски чехъл", "Бесилките идват" и заплахи с шамари в първата предизборна "Панорама"

Абсурдите на Изборния кодекс доведоха до поредните унизителни сцени в студиото на "Панорама".

Крясъци, заплахи с "гилотини и бесилки", антисемитски внушения и проруски пропагандни клишета за неутралитет изпълниха ефира на водещото публицистично предаване на 10 март.

В студиото влязоха Симеон Славчев от "МИР", който преди ден се похвали, че свалил украинското знаме от фасадата на Столична община, главният редактор на "Поглед.инфо" Румен Петков (кандидат депутат от "Левицата"), Боян Расате от БНД и Венцислав Ангелов-Чикагото от формация на име "Истината и само истината".

И Расате, и Ангелов са осъждани за криминални престъпления - единият беше признат за виновен за нападението над LGBT-центъра "Рейнбоу хъб", а Чикагото за притежание на наркотици с цел разпространение.

Действащият Изборен кодекс обаче не поставя никакви ограничения за участието им в национален ефир - напротив, дава им равно право на изява с всички най-големи партии и коалиции.

До напрежение в студиото се стигна още в първите минути на "дебата", след като Боян Расате изнесе реч срещу престъпленията на комунистическия режим, а Румен Петков реши да го иронизира, като каза "Тук понякога става весело".

"Ми да станем да му бием по един шамар, за да не му е толкова весело", беше реакцията на националиста.

Малко по-късно Ангелов реши да използва повода с 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи, за да разгърне несвързана тирада с антисемитски теории на конспирацията, което накара водещият Бойко Василев да реагира остро.

"Идват бесилките", обяви Чикагото по адрес на "световния заговор", докато Расате предлагаше "за да живеем добре, (комунистическата номенклатура) трябва да бъде наказана - дали ще ги бесим, дали ще ги обезглавим, дали ще ги разстреляме, дали ще ги съдим, няма значение".

Кулминацията бяха взаимните обвинения между Славчев (МИР) и Расате във "фашизъм" и "руски чехъл" и фантазиите на Чикагото, че в качеството си на кандидат-президент бил преговарял "тайно" с Русия за нов 10-годишен договор за доставки на природен газ.

Заради промените в Изборния кодекс от пролетта на 2021 г. БНТ се оказа длъжна да дава равно време за изява на всички възможни участници в парламентарни или президентски избори, които превърна дори програми като "Панорама" в терен за най-нелепи предизборни дебати.

През септември 2022 г. Станислав Витков дори скочи на бой срещу Димитър Митев ("Българска социалдемокрация"), след като се засегна от негово изказване.

Парламентът и ръководството на БНТ така и не сложиха край на безумията в частта на закона, която принуждава обществените медии да отварят ефира си за подобни изпълнения.

Буквалното тълкуване на равното право на участие в дебати беше въведено по предложение на Ива Митева и група депутати от ИТН в 45 Народно събрание. По ирония - ИТН са една от трите партии, отказали да участват в предизборното студио на "Панорама", наред с "Глас народен" и НДСВ.

Избори 2023: Колко руска пропаганда ще се лее този път?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024