Снимка: © Булевард България

Машинното гласуване на двата вида избори на 14 ноември вероятно ще се извършва само с една карта, съобщи управителят на "Сиела норма" Веселин Тодоров пред BTV.

Той уточни, че засега този модел на работа е заложен само в устни обсъждания и уговорки с ЦИК, но фирмата вече е изготвила прототип за гласуване с една карта.

"Тук идва още едно не много ясно, но засега устно изговорено с ЦИК уточнение. Първо се появява екран, на който избирателят посочва в кои избори иска да участва. Може да избере и двата вида, или само в президентските, или само в парламентарните. След това се появяват познатите екрани на бюлетините. След като гласува и приключи избора си, ще се отпечатат разписки - две, ако гласува на двата вида избори. Важен акцент е, че когато в началото той избере в кои избори да участва, ако откаже да участва в един от двата избора, няма право да се върне. Тоест - ако е избрал да гласува за президент, а после си каже "Я все пак да гласувам и за парламент", няма да може да се върне и да гласува и за парламент. Това е много важно и се надявам ЦИК да направи разяснителна кампания", каза той.

От интервюто му стана ясно, че ЦИК и "Сиела" все още спорят за собствеността и разплащанията по ползването на машините за гласуване на последните два парламентарни избора.

Досега комисията е платила 31 млн. лв., но останалите около 4,5 млн. лв. по пълната цена на договора се задържат заради това, че според ЦИК компанията още не е прехвърлила софтуера.

Тодоров твърди, че фирмата разполага с протоколи за прехвърлянето още през февруари 2021 г. и изрази подозрения, че ЦИК умишлено отлага плащането, за да не поема разходи по наема на склада, в който машините се съхраняват.

"Сиела" има претенции и за още близо 14 млн. лв. "наем" на 9600 машини, използвани за вота на 14 ноември.

"Има логика, по която е формирана тази цена. Ние носим разходи по това, че собствеността на машините е наша. Има рискове, чупят се машини. Когато някой носи всички разходи, има логика да поиска обезщетение", каза той.

Вече изтича срокът за доставката на още 1600 машини, които ще бъдат нужни за организирането на предстоящите избори 2 в 1. Цената на търга е 9,5 млн. лв., а освен "Сиела" са поканени и фирмата-производител "Смарт матик" и "Информационно обслужване".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие