ЦИК: Карантинираните могат да гласуват в секциите, но "на своя отговорност" Снимка: © Getty Images

Над 10 000 души са с положителен тест за Covid-19 през изминалите три дни. Ако към тях се добавят и контактните им лица, които подлежат на карантина, ще се получи немалък брой на граждани, поставени в невъзможна ситуация за гласуване на 4 април.

Опцията да заявят мобилни урни за гласуване изтече още на 31 март. Това беше последният ден, в който Covid-пациентите с право на глас под карантина в домашни условия имаха възможност да се впишат в специалните списъци на общинската администрация.

"Често ни задават въпроса "Защо ме лишавате от право на глас?". ЦИК или изборната администрация не лишава никого от това право. Вярно е, че санитарните мерки и карантините, които се налагат от РЗИ, са тези, които правят невъзможно подаването на глас. Но всеки на своя отговорност може да спазва, а може и да не спазва карантината - независимо дали отиде да си напазарува или по друг повод. Никой не може да бъде ограничен в правото си да гласува", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров пред bTV.

В последните дни се появиха и сигнали от карантинирани хора, които искат да гласуват по настоящия си адрес, но не се включени в списъците на мобилните урни, тъй като мястото на престоя им по време на карантина не съвпада с адреса им по лична карта или по временно местожителство.

"РЗИ не са сред институциите, които установяват адресите, на които пребивават избирателите по повод изборите. Това могат да направят само местните администрации. РЗИ не може да подаде адрес, който може да се контролира - този адрес може и да е случаен", каза той.

На въпроса защо ЦИК и здравните власти не се стиковаха по-добре, за да не се стига до "дупки" в закона, Димитров отдаде проблемите на по-бавния процес по въвеждане на данните за карантинирани лица от здравните власти.

"Това не може да се случи в тридневен срок и не може да се гарантира, че това ще е единственият адрес, на който ще бъде записан избирателят", каза той. Димитров не изключи вероятността някои от партиите да се опитат да оспорят изборите заради проблемите с гласуването на карантинираните заради Covid-19 хора.

"Само че оспорването е сложен процес, той става пред Конституционния съд. Нека опитат", каза той.

Ако излязат да гласуват, ще нарушат предписанието си за поставяне под карантина, което се наказва или с административна глоба, или с наказателно преследване и евентуално лишаване от свобода. Според данни на в. "Сега", предоставени от Върховната касационна прокуратура, 786 души са били осъдени за нарушение на карантината си, като 528 са наказани с пробация, 244 - с условни присъди, а 8 души са лишени от свобода. Оправдани са 12 души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024