ЦИК не е мислила дали ще преразглежда решението си за общото броене на вота Снимка: © Screenshot

В Централната избирателна комисия (ЦИК) все още не е коментирано дали ще бъде ревизирано решението, което предвижда гласовете от машините и от хартиените бюлетини да не се записват поотделно. Това стана ясно от изказване на говорителят на ЦИК Росица Матева.

Срещу решението обаче вече има подадени жалби, една от които е на ПП-ДБ. Матева уточни, че то може да бъде променено, "стига да има желание" в изборния орган, но прехвърли отговорността на Административния съд в София, който трябва да се произнесе по казуса.

Последното решение на ЦИК предвижда всички гласове (от машинния вот + хартиения) да се записват в една обща графа. Проблемът е, че така на практика данните от двата типа гласуване няма да могат да бъдат сравнявани или проверявани.

Действията накараха Цветозар Томов да подаде оставка като говорител на институцията. Той заяви, че новите правила са "манна небесна за изборните мошенци" и своеобразно засекретяват данните от машинния вот.

В ЦИК няма яснота и по друг въпрос - видеонаблюдението в изборния ден. От думите на Митева стана ясно, че техническото осигуряване трябва да се осигури от Министерството на електронното управление, но най-напред трябва да се предвидят какви устройства ще бъдат използвани.

До предсрочните парламентарни избори остава по-малко от месец и половина.

Росица Матева обяви, че до дни трябва да бъде обявена и обществената поръчка за софтуера за машините за изборите, който трябва да бъде променен съгласно новите промени в Изборния кодекс


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024