Спорът за ДПС отива в съда. Пеевски обжалва отказа на ЦИК да регистрира коалицията му (Обновена) Снимка: © ДПС Пресцентър

Новината е обновена на 9 септември 2024 г. в 17:56 ч.


Казусът с регистрацията на двете ДПС-та отива в съда. Коалицията на Пеевски "ДПС-Ново начало" официално подаде жалба до Върховния административен съд срещу отказа на ЦИК да регистрира обединението за предстоящите избори.

По-рано през деня изборният орган в пълно единодушие отказа да регистрира за изборите и двете коалиции, които претендират за марката ДПС. ЦИК не допусна регистрацията както на "ДПС-Ново начало", представлявана от Пеевски, така и на коалиция "Демокрация за права и свободи - ДПС" на хората до Ахмед Доган.

Сега кръгът около Пеевски оспорва това решение като в мотивите си твърди, че отказът е "незаконосъобразен" и претендира, че това е формацията с марката ДПС, която е подала първа документи за участие във вота на 27 октомври.

Според ЦИК явяването на двете коалиции с марката ДПС нарушава Изборния кодекс. Съгласно него "всяка партия може да участва във всеки отделен вид избор самостоятелно или в коалиция с други партии", но не и в няколко коалиции. Органът постанови, че в случая на двете коалиции с името ДПС партията-титуляр е една и съща, макар и да са представени различни банкови сметки.

Двете формации не са спазили и искането на ЦИК да предоставят документи, с които декларират, че ДПС не участва два пъти в листата като част от тези две коалиции.

След отказа за регистрация на регистрацията, сагата продължи с още няколко юридически трика. ДПС-Доган направи нов опит за участие в изборите - представители на това крило в ДПС внесоха нови документи за регистрация в ЦИК, но този път не като част от коалиция, а самостоятелно като партията ДПС.

Депутатът Валентин Тончев внесе в ЦИК нужните книжа и събрани 5240 подписа в подкрепа на участието на ДПС-Доган във вота, както изисква законът. Това съобщиха от партийния пресцентър. Като лидер на ДПС е посочен Ахмед Доган, а председател е Джевдет Чакъров.

Противоположното крило обаче побърза да попречи на намеренията. Делян Пеевски, който е предстедател на ДПС заедно с Чакъров, поиска от ЦИК заявлението за самостоятелна регистрация на партията да бъде оттеглено.

Това поражда нов казус за ЦИК, която трябва да разгледа заявката до 11 септември, когато изтича крайният срок за регистрация на политическите формации. Очаква се каквото и решение да вземе изборната комисия по този въпрос, то пак да се стигне до Върховния административен съд, който ще трябва да се произнесе окончателно.

Още по темата:

ДПС-Доган изненадващо оттегли жалбата си срещу ЦИК

Илхан Кючюк се съмнява Пеевски някога да е бил член на ДПС

И двете фракции на ДПС отказаха да изпълнят изискването на ЦИК


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024