Снимка: © Getty Images

Централната избирателна комисия реши да възложи поръчката за доставка на 9600 машини за гласуване на "Сиела норма" - фирмата, която от 2014 г. насам осигурява техниката за машинния вот.

Решението на ЦИК да купи устройствата стана факт след промяната в Изборния кодекс, която задължи комисията да осигури машина за гласуване във всички секции с над 300 избиратели в страната на предстоящия парламентарен вот.

Няколко членове на комисията обаче изразяват съмнения, че процедурата е компрометирана, защото единствените две компании, подали ценови и технически оферти в срок, са ги дублирали почти дословно "включително и с правописните грешки", по думите на Николай Николов, цитиран от "24 часа". И двете компании предлагат едни и същи машини за гласуване.

"Сиела Норма" е избрана пред "Лекс БГ" само защото се е съгласила да снижи с 1000 лв. цената на логистиката. Общата сума, която победителят ще получи за изпълнение на договора, е 43 198 800 лв. с ДДС.

Председателят на комисията по избора Паскал Бояджийски посочва, че двама от колегите му са подписали протокола с особено мнение, защото се съмняват, че финалистите в поръчката са сключили споразумение. Петима членове на ЦИК са гласували против решението за избор на доставчик.

Процедурата е оспорвана в съда от компанията "Български машини за гласуване", която не е допусната във фазата за подаване на оферти заради участие на едно юридическо лице в повече от едно обединение. От финала са отстранени "ЦАПК Прогрес груп", "Контракс", "Екселор Холдинг груп" и представител на компанията "Доминон воутинг системс".

Машинното гласуване: Как ще се обезпечи вотът на 28 март 2021?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него