Машинното гласуване: Как ще се обезпечи вотът на 28 март 2021? Снимка: © Getty Images

Седем години не стигнаха на българското Народно събрание да въведе машинното гласуване по адекватен начин - а само 7 месеца преди предстоящите парламентарни избори ЦИК ще трябва да организира вота с машини в почти всяка изборна секция, без ресурси и без капацитет за подобно мащабно планиране.

Това може да създаде несигурност у мнозина от избирателите в деня на гласуването по отношение на машинния вот, предупреждават експерти в доклад на фондация “Конрад Аденауер” и фондация “Софийска платформа”.

Специалистите отправят серия от препоръки към инсититуциите в България за внедряването на машините за гласуване и гарантирането на тяхната изправна работа в деня на изборите.

Сред основните проблеми в процеса на придобиване и внедряването на машините за гласуване, според експертите, са: късият период на процедурата, който намалява прозрачността й; липсата на ясни планове от страна на ЦИК, както й липсата на планове за извънредни ситуации.

Една компания печели всички обществени поръчки за доставката на машини за гласуване - компанията се занимава не само с доставката на машините, но и с логистиката на транспортирането, обслужването, обучението на служителите и др. Не само има доминираща пазарна позиция, но на практика получава изключително важна роля за провеждането на изборите, се казва в документа.

Сред основните препоръки на експертите са:

  • специално внимание и усилие към сертифицирането и одитирането на машините за гласуване с включени различни институции и организации, които да гарантират доверие в процеса на внедряване и работата на машините; процесът на одитиране трябва да отива отвъд чистата проверка на машините, а да включва логистика, персонал и т.н.
  • ясни спецификации, по които да се извърши одитирането и сертицифирането на системите;
  • ясни правила за публикуване на информацията от одитирането и сертифицирането на машините, които да гарантират публичност на резултатите;
  • спешни мерки за предотвратяването на зависимостта на ЦИК от доставчика на машините и изграждане на капацитет в институцията
  • организирането на програма за обучение на избирателите, тъй като на предстоящите избори се очаква над 3.5 млн. активни избиратели за първи път да имат възможност да гласуват с машини;
  • нужда от обучение на съдии, разследващи и прокурори, ангажирани в дела, свързани с нарушения в изборния процес, засягащи машинното гласуване.

Авторите на препоръките са Петер Волф, експерт по дигитални технологии в изборите към International IDEA; Жорди Барат Естеве - професор по конституционно право в Университета на Каталуния и експерт към Съвета на Европа; Ронан Макдермот - независим консултат с дългогодишен опит в прилагането на технологични решения в подкрепа на изборните процеси; и Даниел Стефанов - преподавател по избори и избирателни системи в Нов български университет.

Неуредици в Изборния кодекс заплашват организацията на парламентарния вот


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024