Снимка: © Getty Images

Седем години не стигнаха на българското Народно събрание да въведе машинното гласуване по адекватен начин - а само 7 месеца преди предстоящите парламентарни избори ЦИК ще трябва да организира вота с машини в почти всяка изборна секция, без ресурси и без капацитет за подобно мащабно планиране. 

Това може да създаде несигурност у мнозина от избирателите в деня на гласуването по отношение на машинния вот, предупреждават експерти в доклад на фондация “Конрад Аденауер” и фондация “Софийска платформа”. 

Специалистите отправят серия от препоръки към инсититуциите в България за внедряването на машините за гласуване и гарантирането на тяхната изправна работа в деня на изборите. 

Сред основните проблеми в процеса на придобиване и внедряването на машините за гласуване, според експертите, са: късият период на процедурата, който намалява прозрачността й; липсата на ясни планове от страна на ЦИК, както й липсата на планове за извънредни ситуации.

Една компания печели всички обществени поръчки за доставката на машини за гласуване - компанията се занимава не само с доставката на машините, но и с логистиката на транспортирането, обслужването, обучението на служителите и др. Не само има доминираща пазарна позиция, но на практика получава изключително важна роля за провеждането на изборите, се казва в документа. 

Сред основните препоръки на експертите са: 

  • специално внимание и усилие към сертифицирането и одитирането на машините за гласуване с включени различни институции и организации, които да гарантират доверие в процеса на внедряване и работата на машините; процесът на одитиране трябва да отива отвъд чистата проверка на машините, а да включва логистика, персонал и т.н.
  • ясни спецификации, по които да се извърши одитирането и сертицифирането на системите; 
  • ясни правила за публикуване на информацията от одитирането и сертифицирането на машините, които да гарантират публичност на резултатите; 
  • спешни мерки за предотвратяването на зависимостта на ЦИК от доставчика на машините и изграждане на капацитет в институцията
  • организирането на програма за обучение на избирателите, тъй като на предстоящите избори се очаква над 3.5 млн. активни избиратели за първи път да имат възможност да гласуват с машини;
  • нужда от обучение на съдии, разследващи и прокурори, ангажирани в дела, свързани с нарушения в изборния процес, засягащи машинното гласуване. 

Авторите на препоръките са Петер Волф, експерт по дигитални технологии в изборите към International IDEA; Жорди Барат Естеве - професор по конституционно право в Университета на Каталуния и експерт към Съвета на Европа; Ронан Макдермот - независим консултат с дългогодишен опит в прилагането на технологични решения в подкрепа на изборните процеси; и Даниел Стефанов - преподавател по избори и избирателни системи в Нов български университет.

Неуредици в Изборния кодекс заплашват организацията на парламентарния вот


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гешев се оплака пред ЕП, че "с бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те"

"Ние не сме телевизионни звезди, работата на прокурора е изначално да не го харесват"

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE