ЦИК санкционира Кирил Петков за агитация в изборния ден по жалба на ГЕРБ-СДС Снимка: © Ладислав Цветков, bTV

Коалиция ГЕРБ-СДС в София подаде жалба за "грубо нарушаване на забраната за агитация" в изборния ден от страна на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, а от Централната избирателна комисия съобщиха, че ще издадат акт за извършено нарушение.

"В нарушение на закона Кирил Петков извърши явна агитация в свое изявление пред медиите в изборния ден и ЦИК следва да направи проверка и да го санкционира", твърдят от ГЕРБ-СДС.

"След като гласува, той призова избирателите да упражнят гласа си в полза на конкретен кандидат за президент, както и в полза на една конкретна политическа формация", се посочва още в жалбата.

В решението на ЦИК не се посочва каква ще е санкцията за Кирил Петков.

След като упражни правото си на глас сутринта на 14 ноември, бившият служебен министър на икономиката, който е кандидат-депутат от "Продължаваме промяната", обяви пред медиите числата на двете бюлетини, с които е гласувал, както и името на кандидата за президент, който е подкрепил.

На въпрос на журналисти „защо прави агитация в изборния ден в нарушение на закона“, Петков отговори: „Казах само като гражданин за кого съм гласувал, не мисля, че това е агитация“.

Законът забранява всички форми на агитация в деня на изборите. Според ГЕРБ-СДС целта на забраната е "да се даде възможност на избирателите в спокойна и необременена атмосфера от политически послания и внушения, да формират свободно волята си по въпроса кой политически субект да подкрепят".

"Явно е, че тази цел не може да бъде постигната с отправянето на пряка агитация за посочените от него кандидат и партия. Затова всяка форма на отправяне на политически внушения за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия и т.н. следва да се възприема за "предизборна агитация", се казва в жалбата им.

В конкретния случай нарушението се състояло в опит избирателите да бъдат призовани да гласуват за конкретен участник в изборния процес. По този начин се агитирало в полза на конкретни участници в изборите, твърди се още в жалбата на ГЕРБ-СДС до ЦИК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024