Снимка: © Ладислав Цветков, bTV

Коалиция ГЕРБ-СДС в София подаде жалба за "грубо нарушаване на забраната за агитация" в изборния ден от страна на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, а от Централната избирателна комисия съобщиха, че ще издадат акт за извършено нарушение.

"В нарушение на закона Кирил Петков извърши явна агитация в свое изявление пред медиите в изборния ден и ЦИК следва да направи проверка и да го санкционира", твърдят от ГЕРБ-СДС.

"След като гласува, той призова избирателите да упражнят гласа си в полза на конкретен кандидат за президент, както и в полза на една конкретна политическа формация", се посочва още в жалбата.

В решението на ЦИК не се посочва каква ще е санкцията за Кирил Петков.

След като упражни правото си на глас сутринта на 14 ноември, бившият служебен министър на икономиката, който е кандидат-депутат от "Продължаваме промяната", обяви пред медиите числата на двете бюлетини, с които е гласувал, както и името на кандидата за президент, който е подкрепил.

На въпрос на журналисти „защо прави агитация в изборния ден в нарушение на закона“, Петков отговори: „Казах само като гражданин за кого съм гласувал, не мисля, че това е агитация“.

Законът забранява всички форми на агитация в деня на изборите. Според ГЕРБ-СДС целта на забраната е "да се даде възможност на избирателите в спокойна и необременена атмосфера от политически послания и внушения, да формират свободно волята си по въпроса кой политически субект да подкрепят". 

"Явно е, че тази цел не може да бъде постигната с отправянето на пряка агитация за посочените от него кандидат и партия. Затова всяка форма на отправяне на политически внушения за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия и т.н. следва да се възприема за "предизборна агитация", се казва в жалбата им. 

В конкретния случай нарушението се състояло в опит избирателите да бъдат призовани да гласуват за конкретен участник в изборния процес. По този начин се агитирало в полза на конкретни участници в изборите, твърди се още в жалбата на ГЕРБ-СДС до ЦИК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Асен Василев е с Covid-19

Финансовият министър ще изпълнява задълженията си дистанционно

И "Billions" се подигра с Peloton след "Сексът и градът": "Няма да си отида като Тузаря"

Втори сериал показа герой със сърдечен удар след тренировка на колелото на Peloton

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара