Цветана Пиронкова е спортист №1 на България за 2020 Снимка: © Getty Images

Първата ни тенис ракета при дамите Цветана Пиронкова е спортист на годината в България за 2020. Това отредиха гласовете на журналистите в 63-ото издание на най-престижните призове в българския спорт, които тази година най-вероятно няма да се връчат на специална церемония заради пандемията Covid-19.

След като 82 представители на близо 40 медии дадоха своите гласове, Пиронкова спечели най-голяма подкрепа. 33-годишната тенисистка, която е бивша полуфиналистка на Уимбълдън, има 732 точки, а зад нея останаха борецът Едмонд Назарян и най-добрият ни боксьор Кубрат Пулев – те са с актив съответно от 525 т. и 259 т.

Борецът, който е син на Армен Назарян, стана европейски шампион в категория до 55 кг, докато Пулев се бореше за титлата в тежка категория, но отстъпи пред Антъни Джошуа след нокаут в Лондон.

Топ 5 допълват самбистката Мария Оряшкова - шесткратна световна шампионка, и плувецът Йосиф Миладинов - 17-годишният талант, който подобри няколко национални рекорда и надгради над покрития норматив за участие на Олимпиадата в Токио.

Пиронкова направи едно от завръщанията на годината в тениса. Тя бе извън корта в продължение на три години, тъй като роди сина си Александър, но през 2020 реши отново да се състезава при професионалистките. Бившата №31 се възползва от своя „защитен ранкинг“, който ѝ помогна да влезе в основната схема на US Open, а в Ню Йорк българката постигна най-доброто си класиране на този „мейджър“ турнир.

Цвети започна с 6-2 6-3 срещу Людмила Самсонова, а след това накара специалистите да се замислят дали въобще да я отписват. Пиронкова надигра със 7-5 6-3 двукратната шампионка от Големия шлем Гарбине Мугуруса. Не даде сет и на Дона Векич, след което надделя над Ализе Корне в инфарктен осминафинал.

Така дойде големият ден на българката – 1/4-финал в Ню Йорк срещу Серина Уилямс. Пиронкова отново игра превъзходно, поведе със сет и пробив, но 23-кратната шампионка от Големия шлем се реабилитира и постигна обрат до 4-6 6-3 6-2.

На последвалия Ролан Гарос бившата №31 постигна две победи – над Андреа Петкович и над Серина, този път след отказване на американката.

Пиронкова ще се завърне на корта за Australian Open през февруари 2021 г.

Междувременно за отбор на годината бе избран тимът на България за ATP Cup, който бе воден от първата ни ракета Григор Димитров. В него бяха още Александър Лазаров, Димитър Кузманов, Адриан Андреев и Александър Донски. Те помогнаха на състава да се класира на 9-о място в Австралия в първото идание на надпреварата.

За треньор на 2020 бе избран наставникът на националния отбор по борба Петър Касабов. Той е победител за втора поредна година, след като отведе Мими Христова и Миглена Селишка до златните медали на европейското първенство в Рим, а също така помогна на Биляна Дудова да достигне до сребърен медал и на Тайбе Юсеин да се окичи с бронза.

За втора поредна година лекоатлетът Християн Стоянов получи приза „Най-добър спортист с увреждания“. За любимец на публиката бе избран Григор Димитров.

Организаторите все пак съобщават, че церемония може да има след падането на локдауна на 31 януари 2021 г.


Прочетете още:

15 незабравими снимки от спорта през 2020

Спортът през 2020: Липсата му, големите загуби и великите постижения


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024