Цветанов атакува Емил Кошлуков заради свалянето на "Вяра и общество" Снимка: © Булевард България

Цветан Цветанов публикува жалба срещу генералния директор на БНТ Емил Кошлуков заради свалянето от ефир на предаването "Вяра и общество". Водещ и автор на програмата беше Горан Благоев - съучредител на новата партия на Цветанов "Републиканция за България". Партийната му обвързаност даде мотив на ръководството на телевизията да спре изявите му на екран.

В писмо до президента, премиера, председателя на Народното събрание, СЕМ и Комисията по култура, Цветанов твърди, че Благоев е подложен на "лична саморазправа" от страна на ръководството на БНТ.

Напомня се, че в Закона за радиото и телевизията и останалите документи, които регулират поведението на служителите на БНТ, не се въвежда забрана за членство в политически партии.

В писмото се твърди още, че "за проявено в работата (на Горан Благоев) партийно пристрастие не би могло да става и дума", защото партията му все още е в процес на регистрация и "все още не е субект на правото".

"Не на последно място, смятаме, че атаката е тенденциозна, и поради факта, че генералният директор има лично отношение към г-н Горан Благоев, а сегашният състав на УС на БНТ се състои изключително от бивши съпартийци на г-н Емил Кошлуков от ПП „Новото време“, на която и той се явява учредител и председател от 2004 г. и 2009 г.", пише в позиция на "Републиканци за България".

Съвсем доскоро член на УС на БНТ беше Виктор Серафимов, който също стана един от учредителите на партията на Цветанов. Той беше отстранен от съвета, като мястото му пое юристът Десислава Преображенска. Останалите членове на УС на БНТ са Василена Матакиева, Антон Андонов и Христо Томов.

"Вяра и общество" отпадна от програмната схема на БНТ1 през миналата седмица, а на нейно място се появи новото предаване "Религията днес", водено от журналиста от "24 часа" Георги Милков.

Георги Милков заменя Горан Благоев с "Религията днес" по БНТ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024