Снимка: © "Републиканци за България"

Журналистът и историк Горан Благоев е кандидатът за президент на коалиция Национално обединение на десницата (НОД), в която влизат „Републиканци на България“ на Цветан Цветанов и КОД на Петър Москов.

Бившият водещ по БНТ1 ще е в двойка с д-р Ивелина Георгиева, която е зам.-директор на УМБАЛ „Света Анна“.

Горан Благоев е и един от съучредителите на партия „Републиканци за България“, която бе създадена през 2020 г. Журналистът бе водещ на предаването "Вяра и общество" по националната телевизия, но партийната му обвързаност даде повод на генералния директор Емил Кошлуков да спре изявите му на екран през октомври миналата година.

Тогава Цветан Цветанов написа писмо до президента, бившия премиер Бойко Борисов, бившия председател на Народното събрание Цвета Караянчева, до СЕМ и Комисията по култура, в което твърдеше, че Благоев е „подложен на лична саморазправа" от страна на ръководството на БНТ. Причина за свалянето на предаването беше недоволство от страна на Светия Синод.

В момента 54-годишният историк води предаването „Памет без давност“ по „Евроком“.

Той беше водач на листата на „Републиканци за България“ от 23 МИР София на изборите за 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Благоев е завършил Историческия факултет на Софийския университет през 1993 г. Защитава образователна и научна степен „доктор“ в Българската академия на науките през 2003 г. Има специализация по „Теория и история на дипломацията“.

Той е с 29-годишен стаж в Българската национална телевизия, където започва като сътрудник в студентската програма „Ку-ку“, след това е репортер и водещ в „По света и у нас“. От 1999 г. творческата му реализация е свързана с различни предавания и документални филми, сред които са емблематичните „Вяра и общество“ и „История.БГ“. Автор е на над 30 документални заглавия, някои от които имат награди от международни филмови фестивали.

„Не съм си представял, че един ден ще имам шанса и отговорността да застана като кандидат за президент на политически съюз, който така добре да отговаря на моите възгледи“, обяви Благоев.

Д-р Ивелина Георгиева е родена на 17 юли 1969 г. в Котел. През 1993 г. се дипломира като магистър по медицина в Медицински университет – Стара Загора. От 1993 до 1999 г. работи като лекар в родния си град и специализира педиатрия. След това, в продължение на десетилетие, е директор на Регионален център по здравеопазване-Сливен (сега РЗИ).

През 2009 г. започва работа в Министерство на здравеопазването, където последователно до 2017 г. заема длъжностите Началник отдел „Спешна медицинска помощ“ и Директор на Дирекция „Медицински дейности“. Ръководи и участва в разработването на основните стратегически документи в системата на здравеопазването и медико-социалните грижи.

През октомври 2018 г. оглавява новосъздадения Национален център за обучение на работещите в системата за спешна медицинска помощ. От 2020 г. до момента е заместник-директор на УМБАЛ „Света Анна“ в София и отговаря за организацията на дейностите по профилактика и лечение на Covid-19.

Има придобита медицинска специалност „Социална медицина и здравен мениджмънт" и квалификации по управление на кризи.

Партиите на Цветанов и Москов ще се явят заедно и на парламентарните избори на 14 ноември.


Мустафа Карадайъ е кандидатът на ДПС за президентАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава