Цветанов и Москов издигнаха журналиста Горан Благоев за кандидат-президент Снимка: © "Републиканци за България"

Журналистът и историк Горан Благоев е кандидатът за президент на коалиция Национално обединение на десницата (НОД), в която влизат „Републиканци на България“ на Цветан Цветанов и КОД на Петър Москов.

Бившият водещ по БНТ1 ще е в двойка с д-р Ивелина Георгиева, която е зам.-директор на УМБАЛ „Света Анна“.

Горан Благоев е и един от съучредителите на партия „Републиканци за България“, която бе създадена през 2020 г. Журналистът бе водещ на предаването "Вяра и общество" по националната телевизия, но партийната му обвързаност даде повод на генералния директор Емил Кошлуков да спре изявите му на екран през октомври миналата година.

Тогава Цветан Цветанов написа писмо до президента, бившия премиер Бойко Борисов, бившия председател на Народното събрание Цвета Караянчева, до СЕМ и Комисията по култура, в което твърдеше, че Благоев е „подложен на лична саморазправа" от страна на ръководството на БНТ. Причина за свалянето на предаването беше недоволство от страна на Светия Синод.

В момента 54-годишният историк води предаването „Памет без давност“ по „Евроком“.

Той беше водач на листата на „Републиканци за България“ от 23 МИР София на изборите за 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Благоев е завършил Историческия факултет на Софийския университет през 1993 г. Защитава образователна и научна степен „доктор“ в Българската академия на науките през 2003 г. Има специализация по „Теория и история на дипломацията“.

Той е с 29-годишен стаж в Българската национална телевизия, където започва като сътрудник в студентската програма „Ку-ку“, след това е репортер и водещ в „По света и у нас“. От 1999 г. творческата му реализация е свързана с различни предавания и документални филми, сред които са емблематичните „Вяра и общество“ и „История.БГ“. Автор е на над 30 документални заглавия, някои от които имат награди от международни филмови фестивали.

„Не съм си представял, че един ден ще имам шанса и отговорността да застана като кандидат за президент на политически съюз, който така добре да отговаря на моите възгледи“, обяви Благоев.

Д-р Ивелина Георгиева е родена на 17 юли 1969 г. в Котел. През 1993 г. се дипломира като магистър по медицина в Медицински университет – Стара Загора. От 1993 до 1999 г. работи като лекар в родния си град и специализира педиатрия. След това, в продължение на десетилетие, е директор на Регионален център по здравеопазване-Сливен (сега РЗИ).

През 2009 г. започва работа в Министерство на здравеопазването, където последователно до 2017 г. заема длъжностите Началник отдел „Спешна медицинска помощ“ и Директор на Дирекция „Медицински дейности“. Ръководи и участва в разработването на основните стратегически документи в системата на здравеопазването и медико-социалните грижи.

През октомври 2018 г. оглавява новосъздадения Национален център за обучение на работещите в системата за спешна медицинска помощ. От 2020 г. до момента е заместник-директор на УМБАЛ „Света Анна“ в София и отговаря за организацията на дейностите по профилактика и лечение на Covid-19.

Има придобита медицинска специалност „Социална медицина и здравен мениджмънт" и квалификации по управление на кризи.

Партиите на Цветанов и Москов ще се явят заедно и на парламентарните избори на 14 ноември.


Мустафа Карадайъ е кандидатът на ДПС за президентАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023