Тупарев: Институциите продължават да действат като бухалки и обслужват престъпни схеми Снимка: © Скрийншот, NOVA

Основната цел на ареста на продуцента Нико Тупарев е да му бъде отнета собствеността в няколко дружества и да бъде заграбено имуществото му. Това посочва самият той в позиция, изпратена до медиите.

По-рано тази седмица Тупарев беше обвинен и задържан за предполагаемо присвояване на 1,4 млн. лева от собственото му дружество. Арестът му беше обявен първо от жълт сайт с анонимни мейли до редакциите на медиите, още преди да се е случил. В петък продуцентът беше пуснат на свобода без каквато и да е мярка за неотклонение, след като съдът не откри нито едно доказателство за извършено престъпление.

Прокуратурата твърдеше, че Тупарев не само е отговорен за длъжностно престъпление с щета в особено големи размери, но и имало опасност да се укрие и да извърши друго престъпление, ако не влезе в ареста за постоянно.

По думите му обвинението представлява "целенасочена репресия", предназначена да го извади от собствените му дружества.

"Оставам с убеждението, че институциите или поне някои техни представители продължават да действат като бухалки и да обслужват престъпни схеми. Ако тази практика не бъде изкоренена, всеки легален частен бизнес може да е следващият. Въпрос на покровител е", пише той.

Телевизионният продуцент обяснява, че обвинението, по което е бил привлечен, е за длъжностно присвояване от "Лайм" ООД - фирма, в която е съдружник и в притежава 85% от дяловете, но никога не е бил управител. Дружеството е със специална инвестиционна цел, фокусирано в имотния пазар и нямало общо с продуцентската дейност.

"Няма как да бъда субект на престъплението длъжностно присвояване, тъй като не представлявам длъжностно лице за "Лайм", пише той.

До такова заключение стигна и Софийският градски съд в петък, който постанови, че няма данни, които да подкрепят твърдението, че Тупарев е превел сам парите по сметките си.

"Дивидентите, за които съм обвинен, че съм присвоил, са били преведени по банков път чрез електронно банкиране от профила на служител на Александър Тошев на базата на пълномощно, издадено от самия Тошев. Дивидентите са декларирани пред НАП и са отразени в годишния финансов отчет на „Лайм“ ООД", пише той в позицията си.

Тупарев посочва още, че е подавал множество сигнали до прокуратурата и ГДБОП, за разследване на престъпна схема както във "Лайм", така и в "Куба Либре" ООД и "Ен Джей Пропърти" ООД. По думите му участник в схемата е управителя и миноритарен съдружник в дружествата - Александър Тошев и фирма, ангажирана да обслужва правно бизнеса.

Странното дело срещу Нико Тупарев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивелин Михайлов твърди, че депутати на "Величие" имат "договорка със старата власт"

Депутати от "Величие" са готови да подкрепят кабинет с третия мандат на ИТН

20:18 - 01.07.2024
Спорт

УЕФА започва разследване срещу футболист заради отправен жест на мач от Европейското

Джуд Белингъм ще бъде разследван заради неприличен жест на мача срещу Словакия

19:00 - 01.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха повече свобода за потребителите в договорите им с телекомите

Всяко повишаване на цената от страна на мобилните оператори да е основание гражданите и фирмите да прекратят договора си без неустойки.

18:02 - 01.07.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през юли 2024 г.

Юли предлага Натали Портман и Антъни Хопкинс на малкия екран, исторически драми и още

17:53 - 01.07.2024
Технологии

Vivacom пуска нови планове с по-бърз интернет и роуминг в 13 дестинации извън ЕС

Новите планове предлагат по-бърз интернет в дестинации като Турция, Сърбия, Черна гора и Монако

15:52 - 01.07.2024