Странното дело срещу Нико Тупарев Снимка: © Скрийншот, NOVA

Съдът и прокуратурата влязоха в пълно противоречие по едно от най-странните разследвания от последните месеци - това срещу телевизионния продуцент Нико Тупарев.

Само преди ден Тупарев беше обвинен и задържан за предполагаемо присвояване на 1,4 млн. лева от собственото му дружество. Арестът му беше обявен първо от жълт сайт с анонимни мейли до редакциите на медиите, още преди да се е случил.

В петък Софийският градски съд пусна продуцента на свобода без каквато и да е мярка за неотклонение, след като не откри нито едно доказателство за престъпление.

Прокурор по случая се оказа Димитър Франтишек Петров - бившият шеф на Специализираната прокуратура, който стана известен като един от магистратите, уличени във връзки с "Осемте джуджета" и Мартин Божанов-Нотариуса.

Адвокатите на Тупарев твърдят, че делото срещу продуцента е пример за незаконно рейдърство с намесата на държавното обвинение, по сценариите на Пепи Еврото. Според тях са намесени и още по-големи интереси, насочени срещу bTV, защото обект на проверка са договори на телевизията.

Прокуратурата твърди, че Тупарев не само е отговорен за длъжностно престъпление с щета в особено големи размери, но и имало опасност да се укрие и да извърши друго престъпление, ако не влезе в ареста за постоянно.

Какво е обвинението:

  • "...в периода от 11.03.2020 г. до 16.09.2020 г., в гр. София в качеството си на длъжностно лице – съдружник в търговско дружество, на който е възложена работа, свързана с пазене и управление на имущество на дружеството, е присвоил пари – собственост на дружеството, в размер общо на 1 441 000 лв. На 11.03.2020 г., на 01.04.2020 г. и на 16.09.2020 г. обвиняемият наредил превод от сметки на търговското дружество в две банки към собствената си банкова сметка в една от тези две банки, без да е взето решение от Общото събрание на съдружниците на дружеството за разпределяне на печалба от дейността му".

Съдът не приема нито едно от твърденията на обвинението, а мотивите са описани по следния начин от "24 часа":

  • Длъжностно престъпление може да се извърши само от длъжностно лице. В едно частно дружество това може да е управителят, а не съсобственикът.
  • Няма данни, които да подкрепят твърдението, че Тупарев е превел сам парите по сметките си. А парите не са присвоени, а са изплатен дивидент.

От делото става ясно, че случаят засяга дружеството "Лайм" ООД. Създадено е още през 1999 г. от Нико Тупарев, няколко години по-късно влиза съдружникът му Александър Тошев, който е негов братовчед.

До април 2024 г. двамата запазват следното разпределение на дялове:

  • 85% за Нико Тупарев
  • 15% за Александър Тошев

Тошев е единствен управител на дружеството от около 20 години.

От февруари 2024 г. започва да се случва нещо странно - поредица от заявления за вписване на нов едноличен собственик в лицето на досегашния по-малък партньор Александър Тошев. Промяната в актуалното състояние е отразена през април 2024 г., но малко след това съдът налага обезпечителен запор на дяловете му по искане на Тупарев.

Пред "Сега" адвокатът на продуцента Грета Ганева твърди, че автентичността на документите, с които Тошев става едноличен собственик, се оспорва пред съда. Той е и човекът, който е подал сигнала до прокуратурата - и така частният спор ескалира.

Ганева обвинява прокуратурата, че не е направила "елементарна проверка" за това кой е управител на дружеството. Единствено той е разполагал с представителни пълномощия да извършва банкови нареждания, твърди тя.

Спорът за собствеността на "Лайм" и обвинението не са единственият епизод от ангажирането на държавни институции в казуса.

През май Комисията за защита на конкуренцията също започна проверка по жалба срещу Тупарев от дружеството "Еко брикет", в което той е съсобственик заедно с Александър Тошев.

  • Дъщерно дружество на "Еко брикет" е "Олд скул", създадена от Тупарев през 2008 г. Фирмата е известна като продуцент на някои от най-популярните риалити формати като „Животът е вкусен“ (2016 – 2018 г.), „Вип Брадър 2014: Образцов дом“, „Биг Брадър All stars“ 2014 г. „Фермер Търси жена“ 2015 – 2016 г.
  • Жалблоподателят се оплаква пред КЗК, че Тупарев и двама негови партньори се занимавали с нелоялна конкуренция през компаниите "Бългериан Филм Продъкшан Сървисис" ООД, "Еф Хикс Камера" ООД, "Ту Бай Ту" ООД, "Репъблик ъф контент" ООД, "НМТ България" ООД, "Кулинарната България" ООД.
  • В сигнала се твърди, че те "използват контактите, знанията, уменията, натрупани в „Олд Скул“ ООД, учредяват конкурентни дружества и сключват идентични договори за продукции в страната и при изпълнението им сключват договори с лица, които преди това са наемани от „Олд Скул“ ООД.

Александър Тошев, по прякор Джони, който е един от директорите на "Еко Брикет", е споменаван в медийни публикации на "Дневник" и "Капитал" като човек, свързващ властите в морската община Царево с бившите власти в София през годините.

Обединение с участие на фирми, свързвани с бизнесмена, беше единствен кандидат в обществена поръчка на общинския Център за градска мобилност в София, обявена малко преди ГЕРБ да слезе от власт на местните избори миналата есен. Търгът беше за "дигитализация" на паркирането в града, а прогнозната стойност беше близо 6 млн. лв. В крайна сметка поръчката е прекратена заради това, че липсва конкуренция при подадена само една оферта, написа "Капитал" миналия септември.

"Като се вземе предвид, че в момента практически цялата държава е мобилизирана по случая чрез институциите си- прокуратура, КЗК, НАП, РЗИ, медии, то усещането за държавност добива много различни характеристики. И понеже несъгласните са обект на зрелищна чистка, цял един държавен апарат работи не в интерес на онези, за които е създаден /сиреч за всички нас/, а за онези, които го ползват", пише още адвокат Грета Ганева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Крайнодесните печелят първия тур на предсрочните избори във Франция (Обновена)

Гласуването премина с рекордно висока избирателна активност

20:10 - 30.06.2024
Важно днес

Първото послание на патриарх Даниил: "Да пазим православната вяра"

Той получи патриаршеския жезъл от митрополит Йосиф

17:22 - 30.06.2024
Живот

Кание Уест се появи в Москва

Руската държавна пропаганда вече се радва на новината

17:12 - 30.06.2024
Важно днес

Архимандрит Никанор напуска БПЦ след избора на Даниил

Според него изборът е "като по учебник на КГБ"

16:53 - 30.06.2024
Важно днес

Горан Благоев: Как патриарх, който не може да различи агресора от жертвата, може да бъде достоен?

Той припомни, че Даниил не прави разлика между жертва и агресор във войната в Украйна

16:00 - 30.06.2024
Важно днес

Изненадващо Тодор Коджейков се върна начело на държавния авиоотряд

За смяната няма официално съобщение от Министерството на транспорта

15:22 - 30.06.2024
Важно днес

Ново мобилно приложение улеснява паркирането в София

То може да покаже дали спирането е синя или зелена зона

14:10 - 30.06.2024
Важно днес

Проруски настроеният видински митрополит Даниил е новият патриарх на БПЦ

Той беше избран след балотаж с митрополит Григорий

13:04 - 30.06.2024
Европейски дневници

Виктор Орбан стана основател на нова крайнодясна формация в ЕП

В нея влизат австрийската партия на свободата и бившия чешки премиер Бабиш

12:15 - 30.06.2024