Вътрешният министър оневини Сарафов за "Осемте джуджета" с помощ от bTV Снимка: © Screenshot

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов издаде индулгенция на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за връзките му с аферата "Осемте джуджета" - въпреки данните от потърпевшия на схемата Илия Златанов и бившата жена на Петьо Петров Любена за това, че Сарафов е бил в близки отношения с Еврото.

В "ексклузивно" интервю на вътрешния министър Стоянов пред bTV, което беше дадено на запис, в кабинета му в МВР, той обяви, че името на Борислав Сарафов не присъства в справката на ГДБОП за разследването срещу Петьо Еврото, изпратена до прокуратурата през 2021.

"В качеството ми на бивш директор на ГДБОП и настоящ вътрешен министър дебело подчертавам, че във водената разработка и справка към ГДБОП не фигурира името на временно изпълняващия фунции главен прокурор Борислав Сарафов. Тоест от проведените оперативно-издирвателни мероприятия не е установена съпричастност на Сарафов към кръга на проверяваните лица", каза Стоянов.

Изявлението му е странно на фона на данните от разследването на Антикорупционния фонд, който първи освети схемата на Еврото за влияние в съдебната власт.

Още през лятото на 2020 г. Илия Златанов беше казал пред камерата на АКФ, че е виждал няколко пъти Борислав Сарафов да чака ред за среща с Петьо Петров в ресторанта "Осемте джуджета".

"Лично при втората ни среща Еврото ми каза, че Борислав Сарафов е разперил чадър над Явор (сина на Илия Златанов, б.р.), затова не е имало никакво движение по моите жалби", твърдеше собственикът на асансьорния завод "Изамет".

Освен Сарафов - Златанов споменаваше многократно и името на тогавашния шеф на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров, нотариусът Весела Ивчева и множество адвокати, които са работили за Петьо Петров и Любена Павлова.

Синът на Илия Златанов - Явор - намесваше и името на главния прокурор Сотир Цацаров като човекът, който е подписал заповедта за преместване на всички преписки по делото за "Изамет" в Специализираната прокуратура, където "ОПГ-то на Пепи Еврото има пълен контрол над нещата".

"В съда казаха, че за цялата година (Цацаров) е подписал 12 такива (заповеди)", казваше Явор Златанов в разказа си пред АКФ.

Стоянов отказа да коментира каквито и да било имена на магистрати, засечени в разработката на ГДБОП от 2021. Единствено "оневини" и.ф. главния прокурор.

Твърдението, че Сарафов няма връзка с "Осемте джуджета" (или такава не е открита към 2021), влиза в конфликт с публично известната информация от 2023 г. за снимките от негови гостувания в ресторанта на Петьо Петров, на които се виждат очевидно приятелски отношения между двамата и съпругите им.

Бившата жена на Петров Любена Павлова свидетелстваше пред АКФ дори за близки семейни отношения със Сарафови - вкл. за това, че заедно са си избирали къщи в затворения комплекс "Делта хил".

В сряда директорът на ГДБОП Явор Серафимов също каза нещо, което напълно противоречи на твърдението на Стоянов за липса на връзка между и.ф. главен прокурор и Петров - Сарафов редовно е посещавал „Осемте джуджета“.

От интервюто на Калин Стоянов не стана ясно и дали полицията е можела да разследва действащи магистрати, дори ако имената им се появят в "оперативно-издирвателните мероприятия" - според НПК разследванията срещу съдии, прокурори и следователи се извършват само от Националната следствена служба. А директор на НСлС от 2017 до 2023 г. беше Борислав Сарафов.

Какво се казва в свидетелските показания по разследването от 2023 г. на Софийската районна прокуратура за Осемте джуджета? Ето какво пише в прокурорското постановлени на СГПе, с което делото е прекратено:

  • В свидетелските показания на Павлова се сочи, че лицето П. Петров се срещало с различни магистрати като са посочени имената на Борислав Сарафов (който бил тогава заместник на главния прокурор Сотир Цацаров) и Емилия Русинова (която била тогава градският прокурор), на които П. Петров давал указания как да се решават дела (дали да се повдигнело обвинение, дали и кога да се прекратяло, какви действия да се извършват). Според твърденията на свидетелката Павлова, двамата магистрати му се отчитали като носели различни постановления, с или без подпис, протоколи за разпити на свидетели и др. За това Сарафов и Русинова получавали в брой възнаграждение, което варирало – 20 000, 30 000, 50 000 до 100 000лв. Също така П. Петров заснемал срещите си с магистратите.
  • На 31.05.2023г. прок.Георги Иванов разпитал свидетел с тайна самоличност, която заявила, че била виждала в ресторант „Осемте джуджета“ над 10 пъти Борислав Сарафов, който разговарял с П. Петров. Двамата си предавали някакви пликове, в които сякаш имало документи. В ресторанта били идвали и Димитър Франтишек (по онова административен ръководител на СП), и Емилия Русинова (на която сякаш П. Петров бил помогнал да стане административен ръководител на СГП и с която си разменяли някакви бележки). Свидетелят бил осигурен от прок.Невена Зартова.
  • На 02.06.2023г. прок.Видов при СРП разпитал като свидетел лицето Д. Спасов Спасов, който преди време бил съсобственик на „Делта гард“. Той обяснил, че през 2020г. фирмата му била наета от П. Петров да осъществява охрана на заведение „Осемте джуджета“ в гр.София. Поради това той минавал от време на време през заведението, където пиел кафе и обядвал. Поради това ставал свидетел как Борислав Сарафов, Илияна Кирилова (настоящ административен ръководител на СГП), Емил Петров (брат на П. Петров и настоящ заместник на апелативния прокурор на САП) и други магистрати, често посещавали заведението. П. Петров инструктирал магистратите, а те мълчали и кимали. Магистратите идвали с документи с печат на прокуратурата, с които запознавали П. Петров. Спасов никога не ставал свидетел на естеството на разговора. Разговорите се провеждали в дъното на заведението, но Спасов виждал какво се случва. Според Спасов, К. Христов бил най-довереният човек на П. Петров и сякаш той отговарял за видео-наблюдението в заведението. Свидетелят бил осигурен от прок.Невена Зартова.

Вътрешният министър беше разпитан по цял конспект от актуални теми - от убийството на Мартин Божанов - Нотариуса през Шенген до санкциите за пияните шофьори. Интервюто обаче беше взето и излъчено на запис. Нямаше тема, по която Стоянов не се упражни - но почти нито един от въпросите на журналистката от bTV Владислава Тричкова като че ли не го изненада.

30-минутният разговор не даде много нови отговори по важните и актуални криминални сюжети. Стоянов няма идея къде може да се намира Пепи Еврото в момента, а убийството на Алексей Петров продължава да се разследва - неща, които МВР повтаря от месеци.

Все пак вътрешният министър не пропусна да спомене, че е готов да остане на поста си и след ротацията. Той съобщи, че вече е декларирал какво е постигнал по управленската програма, но изглежда това е дал отчет само пред вицепремиера Мария Габриел.

Стоянов дебело подчерта, че не е политическо назначение и се обяви за "министър на българските граждани", тъй като няма политически пристрастия и е избран за поста в МВР в качеството си на експерт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024