ГДБОП: "Червеният пират", самотен скитник заплашвал и Габриел Снимка: © Скрийншот, NOVA

Освен към съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към ротационния премиер Мария Габриел, както и към други министри. Човекът, който стои зад тях, е известен с псевдонима "Червеният пират".

Името не е част от приказка, а от интервю на запис с директора на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов.

"Получили сме имейлите, които съдържат заплаха по отношение на съдия Цариградска. През последните седмици зачестиха подобни заплахи – включително срещу г-жа Мария Габриел и различни министри. Става въпрос за множество заплахи, отправени срещу един широк кръг от публично известни лица. Това се случва през последните седмица-две. Считаме, че всички тези сигнали се подават от едно и също лице. Има предположения кое е то – известно е с псевдонима „Червения пират”, каза Серафимов.

Става дума за български гражданин, живеещ скитнически начин на живот, с вероятно психическо заболяване, който успява да се добере до имейлите на публични лица.

"Освен това отправя и бомбени заплахи срещу училища. Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се издирва активно”, заяви уверено той в ефира на NOVA, но не обясни по какъв начин "скитащият червен пират" има достъп до мейл.

Думите му са в тотално противоречие с твърденията на съдия Цариградска, която преди дни съобщи, че е получила посланието "кажи на тая жена да се кротне" - през обща позната с Веселин Иванов - шеф на дирекция "Публична комуникация" в прокуратурата.

"Снощи в късните часове, през обща позната с г-н Веселин Иванов, аз получих предупреждение, че трябва да се "кротна" - "кажи на тая жена да се кротне. Представете си щом такива заплахи, след всичките ми разкрития, някой дръзва да отправи към съдия - какво може да се случи с обикновен гражданин, който няма защита", каза тя.

Иванов заемаше тази длъжност и при Иван Гешев, и при Борислав Сарафов.

Часове след интервюто на Серафимов - от прокуратурата обявиха, че разследвали "лице, което води скитнически начин на живот, използва безплатен интернет в обществени сгради и изпраща съобщения от различни имейл адреси до множество адресати".

"Образуваното досъдебно производство е във връзка с получени на електронната поща на Софийска районна прокуратура заплашителни електронни съобщения към съдии и следовател, както и обидни квалификации към политици и други публични личности. Разследването е възложено на ГДБОП, а наблюдаващият прокурор е указал да бъде издирен и задържан авторът на съобщенията", се казва в информацията на прокуратурата, цитирана от БНР.

По повод съмненията, че разстреляният на 31 януари Мартин Божанов - Нотариуса е бил таен сътрудник на МВР, шефът на ГДБОП беше лаконичен.

"Дали едно лице е сътрудник на МВР или не – нямаме право по закон да разкриваме подобни данни. Информация за това дали Мартин Божанов- Нотариуса е бил сътрудник на ГДБОП сме изискали от Прокуратурата по воденото досъдебно производство", посочи той в отговор на въпроса дали убитият Божанов е имал връзки и вид покровителство в системата на МВР.

През периода февруари - март 2022 година срещу Божанов в МВР са постъпили пет сигнала.

„По това време вътрешен министър беше Бойко Рашков. Сигналите са насочени за извършване на проверка към ГДБОП. Един от сигналите е от Антикорупционния фонд, три сигнала от Адриана Симеонова – бившата съпруга на Божанов и един сигнал има от Евгени Симеонов, който е настоящият съпруг на г-жа Симеонова. Най-общо сигналите са за търговия с влияние, имотни престъпления, принуди и заплахи от страна на Божанов и групата, която той вероятно е ръководил. Извършени са проверки и материалите са предоставени в Софийска градска прокуратура”, обясни Серафимов.

Той допълни, че ГДБОП не е разследвал „магистрати, свързани с така наречения клуб SS, защото няма такова право”.

„Такова право има само КПКОНПИ, които разследват корупция. Подадохме сигнал към прокуратурата”, повтори Серафимов.

Главният комисар отрече от ГДБОП да е изтичала информация във връзка с разследвания срещу Божанов - твърдение, направено от бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

"Трудно бих коментирал думите на някой", каза директорът, визирайки под някой на практика ексминистърът.

Преди седмица Рашков разказа, че, докато е бил служебен министър през 2021 година, при него постъпват първите сигнали срещу Мартин Божанов – Нотариуса. Тогава в МВР отиват Ивайла Бакалова, Николай Стайков от Антикорупционния фонд (АКФ), както и бившата съпруга на Нотариуса.

За да избегнат теча на информация, предават всички свидетелства в ГДБОП на ръка, твърди настоящият депутат от "ПП-ДБ".

Още вечерта се бяха обадили на бившата съпруга на Божанов, за да ѝ кажат да си затваря устата. Предполагам, че е изтекла информацията от кабинета, където се провеждаха тези изслушвания", каза Рашков.

Макар да отхвърли твърденията на бившия вътрешен министър, Серафимов все пак призна, че е възможно Нотариуса да има контакти в ГДБОП.

Той обясни, че съпругата на Божанов (Гергана - бел. ред) е назначена в ГДБОП с конкурс за позиция „разследващ полицай”.

„Малко по-късно е направено проучване за достъп до класифицирана информация – такъв ѝ е бил отказан. Открити са несъответствия в това, което е декларирала като движимо и недвижимо имущество. След като ѝ е отказан достъп – със заповед на тогавашния шеф на ГДБОП Калин Стоянов, която е потвърдена на още две инстанции, трудовите ѝ правоотношения с МВР са преустановени. Тя обаче обжалва и съдът я върна на работа”, каза главният комисар.

По думите му, Гергана Божанова е по майчинство към момента, като на по-късен етап има различни възможности на действие.

Явор Серафимов коментира и изчезналия бивш следовател Петьо Петров - Еврото, свързан с клуба "Осемте джуджета".

„Нямам информация Пепи Еврото да не е сред живите. Предполага се, че е жив и е напуснал България по нелегален начин – вероятно с фалшиви документи. Предполагаме, че се намира в съседна държава на Балканите. Според нас няма връзка между „SS клуб” и клуб „Осемте джудета”. Единтвената връзка между двете е само Любена Петрова”, каза още той.

От думите му стана ясно още, че при сигнал към Петър Петров са установени имена на няколко магистрати, които са на различни нива – Районна прокуратура, Градска, дори Специализираната прокуратура.


Имало е теч на информация от ГДБОП към Нотариуса, казва Бойко Рашков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024