Туристическите пътувания до Гърция се разрешават от 15 юни Снимка: © Unsplash

Пътуванията с туристическа цел до Гърция, при които няма да се изисква поставяне под карантина при влизане и излизане от страната, са разрешени от 15 юни. Това обяви министърът на транспорта Росен Желязков в „Тази сутрин“ по BTV.

Както знаете, от 1 юни България и Гърция ще премахнат граничните ограничения и задължителната карантина при влизане на територията на страната. Всички бизнес пътувания, пътувания по семейни причини, дипломатически, хуманитарни и транспортни цели ще бъдат освободени от 14-дневна изолация.

Сега стана ясно, че това ще важи и за туристическите пътувания, но с по-късна дата.

Желязков съобщи, че влизането в Сърбия с туристическа цел, без да е нужна карантина, ще става още от 1 юни.

Влизането в двете съседки ще става след попълване на декларация, в която ще се дават данни за влизащия, телефон за връзка и ще се декларират различни обстоятелства - че не е заразен с коронавирус, не е под карантина, пътува на собствен риск и е запознат с ограниченията заради коронавируса в страната, към която пътува.

Най-вероятно декларациите ще са на три езика - на двете страни и на английски. Все още се уточнява форматът им, съобщи транспортният министър.

От 1 юни в Гърция могат да влизат хора, пътуващи с бизнес цел, медицински лица, дипломати и хора, които пътуват по семейни причини. Те няма да се подлагат на карантина, ако са напълно здрави.

Решението за облекчаване на режима с Румъния ще зависи от гласуване в парламента на съседната страна, каза вчера премиерът Бойко Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024